Des d'En Blau ja vam dir fa uns dies que una de les millors seccions que es poden escoltar actualment a les ràdios catalanes és la que acosta cada setmana als oients de l'Islàndia de RAC1 el col·laborador Eloi Vila. El periodista de Sant Esteve de Palautordera apropa cada setmana al programa d'Albert Om les vides d'algunes persones que ha anat coneixent que li han marcat per algun motiu.

'La meva gent' és una oportunitat perfecta per conèixer de prop les vides de diferents persones de l'entorn de Vila que tenen coses a dir, que tenen una vida al darrera que paga la pena de ser explicada. Per obrir secció, va debutar amb una mítica presentadora de TV3, Mònica Huguet, que va revelar que li van oferir molta pasta per ser portada de la revista Playboy. Una confessió sorprenent que va rebutjar.

monica huguet eloi vila

Eloi Vila i Mònica Huguet, amiga i actual directora d''Al cotxe!' de TV3

Ara, però, la persona que ens ha fet conèixer Vila no té res a veure amb els mitjans de comunicació. Es diu Jordan Jarret, té 63 anys i en fa 23 que viu a Sant Esteve de Palautordera. Va venir del Regne Unit amb el seu marit i els seus dos fills, tenen una masia i ella combina la feina de professora d’anglès amb la de pagesa. No té mòbil ni fa servir internet, perquè diu que “les multinacionals han fet molt de mal. Soc un ‘bitxo’ superestrany, no tinc mòbil i no faig servir internet”. 

Ella i el seu marit viuen a Can Parròquia, una masia als afores del poble. Els fills ja han marxat i viuen fora de Catalunya. Van venir d'Anglaterra perquè ella estava cremada per la feina. "Volíem portar els nens a un lloc on poguessin aprendre una altra llengua, viure en una altra cultura i perdre la por de viatjar". Però, per què va decidir venir cap aquí?

masia

Can Parròquia, a Sant Esteve de Palautordera

La llengua hi va tenir molt a veure: "Jo per la política, perquè m’interessava molt més la de Catalunya. També per l’idioma, perquè la manera de parlar és molt més com el meu estil en anglès. El ‘collons’, ‘em cago en Déu’ i tot això". També hi va tenir pes la política: "Veia en Catalunya una política que sortia de la idea d’autonomia i comunitat, de prendre les decisions a la nostra manera. Amb figures com Arcadi Oliveres".

Des que viuen aquí, Jarret i el seu marit s’han implicat en la vida política del país i destaquen que no havien vist mai mobilitzacions com les del procés, amb més d’un milió de persones al carrer. L'emoció de la convidada, impactada pel que ha viscut, més que evident: "Més d’un milió de persones al carrer. Una sisena part de la població del país. Això al Regne Unit no passa mai, és espectacular".

eloi vila i jordan rac1

Eloi Vila i Jarret Jordan / @islandiarac1

Si a això li sumen la passió dels fills per la muntanya i el fet que “la nena no suportava la calor i la llum d’Andalusia”, queda tot dit. La família de Jarret, l’any 1997, amb els nens petits, van marxar del Regne Unit i van fer una ruta per la península Ibèrica per decidir on es volien instal·lar.

"La meva vida és una meitat pagesa i una meitat profe d’anglès. Quan soc a Can Parròquia estic amb els burros, al bosc, treballant al camp i amb les ovelles". Una història de vida preciosa. Paga la pena recuperar-la:

Clar i català