Els propers 14, 16 i 18 de maig es celebra a Tel Aviv, Israel, la 64ena edició d'Eurovisió. Aquí t'expliquem tot el que necessites saber sobre el certamen. 

Quan i per què va néixer Eurovisió?

Eurovisió va néixer l’any 1956 per desenvolupar una identitat comuna en una Europa en reconstrucció, basada en la promoció de la diversitat cultural a través de la música. Avui, el festival serveix als països com una eina de diplomàcia per donar-se a conèixer al món.

Qui hi pot competir?

Les televisions públiques membres de ple dret de la UER que es troben en l’Àrea Europea de Radiodifusió: de l’Atlàntic al mar Caspi i de l’Àrtic a la conca del Mediterrani. També hi poden participar, sempre prèvia invitació, les corporacions associades a l’organització.

Per què Austràlia hi participa?

La televisió pública australiana retransmet Eurovisió en el continent oceànic des de fa 30 anys. Per la seva fidelitat al festival i el seu vincle històric amb Europa, Austràlia participa en el certamen des de 2015 i, com a mínim, ho farà fins al 2023 per un acord amb la UER.

Per què no ho fan els països del Món Àrab?

Les televisions públiques àrabs, membres de ple dret de la UER, s’hi neguen perquè això suposaria reconèixer Israel com a país. Ho han intentat Tunísia i el Líban, però només el Marroc ha competit en el concurs, el 1980, per l’absència de l’Estat jueu en aquella edició.

Què és el “Grup dels 5”?

Els cinc països que més aporten econòmicament a la UER i, per tant, tenen el passi directe a la final del concurs són Alemanya, Espanya, França, Itàlia i Regne Unit. L’organització del festival preveu ampliar aquest club, que podria incloure la Federació Russa i Turquia.

Quins requisits ha de complir una candidatura?

Ha de ser una cançó no superior a tres minuts de durada, que no s’hagi publicat abans de l’1 de setembre de l’edició en curs, sense referències polítiques ni comercials, interpretada per un màxim de sis artistes a dalt de l’escenari i en directe amb la música preenregistrada.

La llengua catalana hi és present?

Andorra va fer sonar el català a Eurovisió per primera vegada el 2004 i fins al 2009, quan va considerar sobrera la seva participació en el festival pel cost i poc retorn en punts. En canvi, en quasi 60 anys l’Estat espanyol mai hi ha presentat una cançó en llengua catalana.

Hi ha política darrera les votacions?

Existeixen països a Eurovisió que, per lleialtat històrica, una indústria musical comuna o qüestions migratòries s’intercanvien 1-7, 8, 10 i 12 punts. El concurs no només és música, també és un esdeveniment que serveix d’altaveu mediàtic sobre l’actualitat internacional.

Quins països han guanyat més cops?

Irlanda, set, Suècia, sis, i França, Luxemburg i Regne Unit, cinc. D’altra banda, Espanya ha guanyat el certamen en dues ocasions. La primera, el 1968, amb Massiel i La, la, la i, enguany es compleixen 50 anys de l’última victòria amb Salomé i Vivo cantando, el 1969.

Quanta gent ho veu?

Anualment, 200 milions d’espectadors de tot el món veuen el concurs, dels quals un milió són de Catalunya, la majoria procedents de poblacions d’entre 50.000 i 150.000 habitants que, des de 2003, segueixen el certamen amb interès a participar-hi en els pròxims anys.

Quant costa competir-hi?

Depèn dels drets d’emissió i de què es vagi a fer en el concurs, la inversió ronda entre uns 200.000 i 300.000 euros, que poden ser assumits en els Pressupostos Generals de l’Estat o, a mitges, amb la televisió pública del país, una discogràfica o mitjançant el mecenatge.

I organitzar-ho?

Depèn de les infraestructures de què disposa el país, però el pressupost que normalment es destina oscil·la entre 20 i 40 milions d’euros i se suporta entre les televisions públiques participants, l’emissora amfitriona, la ciutat que acull l’esdeveniment i els patrocinadors.

Cap a on s’evoluciona?

La UER, amb la televisió pública australiana, llançarà en els pròxims mesos un spin-off del certamen en la regió de l’Àsia-Pacífic, així com a la resta de continents. Els vencedors de cada festival continental es batran, al maig, en una gran final amb els països europeus.

Quins països hi debutaran en els pròxims anys?

Per debutar-hi, cal que la televisió pública interessada faci una retransmissió continuada del certamen dins de les seves fronteres. D’Europa, hi participaran, ben aviat, Grenlàndia, Illes Fèroe i Kosovo. Del món, Canadà, Estats Units, Kazakhstan, Nova Zelanda i la Xina.

Catalunya hi participarà?

TV3 començarà a participar-hi, el més probable, l’any 2021, i ho farà a Eurovision Choir, la versió de cors del festival. La UER contempla la participació catalana, però no enguany perquè no han rebut la sol·licitud formal de la Corporació i, ara, és tard per inscriure-s’hi.