De cambrer a estrella mundial de la gastronomia. Així es podria resumir la trajectòria de Dabiz Muñoz, un xef que ha transformat la cuina espanyola en un espectacle de creativitat, atreviment i excel·lència. La seva història no és només la d'un cuiner d'èxit, sinó la d'un emprenedor que ha sabut construir un imperi gastronòmic valorat en milions d'euros. És un geni, un visionari, un “escollit de Déu”, com diuen alguns, que ha portat la gastronomia espanyola a una nova dimensió
El seu èxit no és fruit de l'atzar. Darrere hi ha obsessió, disciplina, risc i una visió única. El seu ascens va començar amb DiverXO, el seu restaurant més emblemàtic. Obert el 2007, el local va canviar les regles del joc. Tres anys després va aconseguir la seva primera estrella Michelin, la segona el 2012 i la tercera el 2013, convertint-se en l'únic restaurant de Madrid amb tres estrelles. Des de llavors, DiverXO s'ha convertit en un temple del sabor, on res és impossible i tot es pot reinventar

Dabiz Muñoz va canviar les regles de la gastronomia a Espanya
Situat a l'NH Eurobuilding, el restaurant ofereix el que Muñoz defineix com “un viatge hedonista, llaminer i creatiu”. Els seus plats són obres d'art que barregen tècniques ancestrals, inspiracions globals i una imaginació sense límits. No hi ha fronteres, ni geogràfiques ni mentals. A cada mos es percep la obsessió del xef per superar-se, per emocionar, per trencar motlles.
El 2024, DiverXO va ser escollit quart millor restaurant del món per The World’s 50 Best Restaurants, una llista que reconeix els temples culinaris més influents del planeta. El seu menú degustació, titulat La cocina de los cerdos voladores, costa 450 euros per persona, amb maridatges que poden arribar fins als 900 euros. Reservar una taula exigeix tres mesos d’antelació i acceptar condicions estrictes. Tot forma part del ritu d’entrar en l’univers XO.

El marit de Cristina Pedroche té un imperi gastronòmic
Però el talent de Dabiz no es limita a un sol restaurant. El seu imperi s'estén per diversos projectes d'èxit. RavioXO, especialitzat en cuina italiana contemporània, també presumeix d'una estrella Michelin. StreetXO, a Madrid i Dubai, ofereix una versió més desenfadada i accessible de la seva cuina, plena d'energia urbana i sabors de carrer. GoXO, el seu negoci de delivery i food trucks, acosta l'alta cuina a casa. I a l'Aeroport de Barajas, el seu Hungry Club conquereix els viatgers amb el seu segell inconfusible
No tot ha estat fàcil. La pandèmia va colpejar amb força el grup, obligant a tancar el seu restaurant a Londres i generant pèrdues superiors a quatre milions d'euros. Però Muñoz va resistir. La seva empresa matriu, Pig Wings, va ressorgir amb força i va augmentar la seva facturació un 22%, assolint els 16 milions d'euros el 2023. Només DiverXO va registrar 6,49 milions, mentre que GoXO va superar els 5,3 milions.