"En fin, nos espera una semana frenética en las carreteras", anunciava Sonsoles Ónega al seu programa d'Antena 3 de cara als pròxims dies, quan milions de persones sortiran a la carretera per començar les seves vacances de Setmana Santa i agafaran el cotxe per anar a passar uns dies a algun racó del país. La presentadora de Y ahora Sonsoles, aprofitant l'avinentesa, ha volgut tibar la corda i buscar la claca i l'aplaudiment fàcil parlant d'un comportament miserable que encara avui, per desgràcia, s'escolta sovint quan alguns homes condueixen. "Seguro que alguno o alguna, mientras conduce, dice eso de 'Mujer tenías que ser'"diu ella mentre s'aixeca de la taula, micròfon en mà, i excessivament teatralitzada.

sonsoles
Sonsoles Ónega / Antena 3

Que hi hagi molts cromanyons que encara vomitin aquesta frase masclista quan són al volant i tenen una topada o algun incident mentre condueixen, amb algun vehicle conduït per una dona, no significa que tots els homes que són al volant recorrin a aquesta lamentable frase quan porten el cotxe. I a Ónega li ha quedat claríssim després d'haver volgut buscar-li les pessigolles a un home que hi havia de públic al seu programa. El senyor, assegut tranquil·lament en un racó de la grada, veu com de sobte la presentadora s'aixeca i va cap a ell, dit acusador, i li deixa anar els seus prejudicis: "Usted tiene una pinta de decirle a su señora 'Mujer tenías que ser'...". L'home se la mira, al·lucinat, i li respon tranquil·lament: "No. No, no. Lo puede decir ella que no". Però Sonsoles no vol que el senyor li amargui la seva posada en escena i insisteix: "Vale, pues entonces me lo creo... no se atreve, pero usted cuando va solo y ve a una señora, le dice 'Mujer tenías que ser'". I el senyor hi torna: "No, tampoco". Dos a zero.

sonsoles2
Sonsoles Ónega / Antena 3

La cirereta del pastís, l'estocada definitiva, ve quan agafa la paraula la senyora que hi ha al costat de l'home, que no és una altra que la seva dona, i reconeix que "Yo sí"... Pim, pam, pum. Juego, set y partido. Escac i mat. "Ah! O sea que usted, ahí, tirando contra...". "La fama que nos han creado". I Ónega: "Se invierten los papeles, está claro...". El que está claro és que le ha salido el tiro por la culata. El que está claro és el zasca descomunal que el senyor li ha deixat anar dues vegades tot i la seva insistència, i la rematada final per part de la dona, reconeixent que és ella la que exclama l'anacrònic, penós i masclista "Mujer tenías que ser". La presentadora, perquè la tesi no se li anés per la brossa, ha continuat repassant els homes del públic i al costat de la parella troba un altre home que li respon que "Ahí me has dao. Hay algunas que sí y otras que no"... I ella: "Pues no le hemos dao". I ella, erre que erre, a per un altre senyor del costat: "¿Y este jovencito qué dice?". Resposta del jovencito?: "Que no se puede generalizar nunca. Al final hay gente que hace las cosas mal sea hombre o mujer". Sonsoles, veient que no se'n sortia, deixa anar un: "Políticamente correctos... Yo creo que las mujeres conducimos mejor. Punto".

Que hi ha molts homes que diuen la frase de marras a les dones que condueixen? Totalment cert, per desgràcia. Que Sonsoles Ónega ha sortit escaldada i pensant, com diu el crític televisiu i col·laborador d'Alfons Arús, Sebas Maspons, "tierra trágame"? També.