Un mal endèmic d'aquest país és, sense cap mena de dubte, el servei de trens. Renfe és com una mena de pedra a la sabata per a molts usuaris que les viuen de tots colors, mai colors agradables, i qui més qui menys ha tingut la seva molesta anècdota en algun dels seus viatges. Si durant l'any treu de polleguera moltes persones, en aquestes èpoques, on fot una calor francament desagradable, on molta gent els agafa per anar amunt i avall durant les vacances, on hi ha turistes i un llarg etcètera, imaginin com estan els ànims d'encesos. A més, els trens tenen un nosequè, un magnetisme especial per situacions kafkianes que els darrers dies s'ha accelerat, no se sap per quina confluència astral. Repassem. VIPS que han al·lucinat viatjant en tren les darreres setmanes: l'actriu Judit Martín o la periodista Elisenda Carod, totes dues per unes misterioses veus en català.

elisenda carod
Elisenca Carod / @elisendacarod

Deixant qüestions lingüístiques a banda, hi ha un tema que té dividida la ciutadania. L'aire condicionat. Pocs deuen estar al team Joel Joan. Per què? Perquè és dels pocs que ha alçat la veu queixant-se que de vegades, els vagons de tren semblen iglús o una d'aquelles neveres on es guarden els productes als supermercats. Ho va deixar clar fa uns dies, quan un cop dins d'un vagó de Rodalies, ja assegut, i després d'una estona de creure's a la Sibèria, Joel Joan no va poder més i va escriure que "El fred que fot als trens de Rodalies és una metàfora perfecta de l’estupidesa humana. Això o és el nou mètode del CNI per acabar amb tots nosaltres. O totes dues coses a l’hora":

La majoria, però, a tenor del que ha escrit, som en el team Gonzalo Boye. L'advocat de Puigdemont és dels que no entén com pot ser que amb la solana que està caient, els més de 30 graus a l'ombra que cauen a plom, la suor, la calorada i la xafogor, no sigui condició sine qua non que TOTS els trens de Renfe tinguin funcionant comme il faut l'aire condicionat. El lletrat ho acaba de viure en la seva pròpia pell en un AVE, i en deixa constància. Capítol a part (per ser aquest un mal endèmic que no se solucionarà mai) són els retards: "Lo de Renfe y su servicio de AVE, sin aire acondicionado y llegando tarde, ya parece una costumbre". Una mala costumbre, podria haver afegit. Els seus seguidors han dit la seva, tan o més irritats que Gonzalo Boye:

I només som a 26 de juliol... Calcem-nos pel que ens queda d'estiu i la de viatges que ens queda fer en tren aquests dies.