Avui a RAC1, com a tants altres llocs de treball, fan vaga per donar suport a les reivindicacions d'aquest 8-M. Però ni l'explícit cartell que han penjat a les xarxes a l'emissora del Grup Godó ha fet que Gonzalo Bernardos es donés per al·ludit.

Per molt que la pròpia Rosie la rebladora, la icònica imatge de 1942 de la dona amb el mocador vermell amb pics blancs al cap, fes el símbol de que us bombin amb els braços... Per molt que al costat de Jordi Basté hi hagués les periodistes Pilar Carracelas o Gemma Herrero i l'analista Gemma Galdón... Per molt que el propi director i presentador d'El món a RAC1 intentava posar seny... Bernardos semblava un macho cabrío, un boc desbocat en el pitjor dels dies per ser-ho. Si més no, en el dia que més visibilitat (i vergonya aliena) poden provocar comentaris tan retrògrads com els que ha proferit a la planta 15 del número 477 de l'Avinguda Diagonal.

Començava Basté el davantal de cada matí explicant una anècdota personal, quan li demanava idees pel seu editorial d'avui a l'Adriana, la mare de les seves filles. Després d'intentar-ho moltes vegades, ella no el pot ajudar en tota la tarda perquè estava pendent de les filles amb deures de l'escola, perquè havia d'anar a la farmàcia, a la carnisseria, fer el sopar i un llarg etcètera. Per això, Basté acaba dedicant-li el davantal "a les meves filles i a totes les nenes que, quan siguin grans, no hagin d’escoltar cap davantal a la ràdio de cap presentador amb veu de poca pena que abaixa el cap quan, en una sola tarda, la mare de les seves filles li dona una lliçó de vida que marca la distància enorme que encara existeix entre l’home i la dona"... 

...Doncs en el moment del davantal, Gonzalo Bernardos estaria fent capoeira. O assajant davant el mirall el millor posat de macho alfa. Perquè quan ha començat a debatre la idoneïtat d'un dia com el d'avui i tot el que queda per fer, ha començat a pixar fora de test, o fora de la tassa, per ser més gràfics. Primera perla: "els homes i dones som molt diferents i tenim interessos molt diferents"... "A què et refereixes?", li pregunten. Resposta de Bernardos: "Quantes volen ser enginyeres?". "T'has qüestionat per què no volen?", li repregunten. Frase per la posteritat: "Perque no els agrada enginyeria". I s'ha quedat tan ample. Semblava Jep Cabestany, el personatge masclista de La Competència. Però no. No eren les dotze, eren les nou.

Segon dard, ara, contra les periodistes esportives: "A partir de Sara Carbonero, tothom sap que una dona parlant d'esports té ganxo". La periodista esportiva Gemma Herrero li recorda que ella i moltes altres treballaven molt abans que Sara Carbonero. Bernardos no defalleix: "com ara genera negoci i beneficis, posen dones a fer esports. A la tele surten noies guapes. Igual que homes guapos. Jo, per la meva aparença física, mai podria ser presentador. No conec a cap que sigui lleig". "Jo vaig fer Gol a gol", apunta Basté amb finezza.

bernardos la sexta

La Sexta

En aquest punt, Gemma Herrero sentencia que no està disposada a intentar convèncer ningú, i menys en aquest dia: "Discutir de lo obvio me parece una pérdida de tiempo, y tengo cosas que hacer". "Veig que no tens arguments", li etziba Bernardos... Pam. Herrero es remou a la cadira: "Es que son cosas de sentido común, no intento convencerte Gonzalo, me da igual, y sobretodo hoy. No estoy para dar argumentos cuando desde el otro extremo se niega la mayor. No me da la gana". En aquest punt, el mateix Basté ha recordat un dels dibuixos que més estan circulant en la xarxa durant el dia d'avui, aquest:

Treguin-li la cara a l'home del dibuix i posin la de Bernardos, que encara havia de dir la frase que ha fet posar els pels de punta als presents a l'estudi de RAC1, sobretot, per la seva condescendència: "Jo només defenso una realitat que és la que veig. Tant de bo per vosaltres hi hagués més que opinessin com jo". Silenci. Trencat per Basté: "Creieu que a la societat hi ha molts Gonzalos?". "Sí, por eso tenemos esta sensación de hartazgo, el hasta aquí hemos llegado, por señores como Bernardos", diu Herrero. Ho pensa Herrero i ho pensa la xarxa, que fa poc ja va muntar en còlera per Bernardos:

Però Bernardos encara tenia estopa per repartir, sobretot a la seva partenaire dels dijous, Gemma Galdón: "jo ja sé que es el teu dia. Però a mi se m'està lapidant només per dir que homes i dones som diferents. Per què als darrers temps les empreses escullen com directora de recursos humans una dona?... Perquè tenen unes capacitats intel·lectuals, però també emocionals, de comprendre l'altre"... Galdón li ha saltat a la jugular: "A la mierda això, jo vull ser igual que vosaltres en la mediocritat!!. Les dones no naixem 'així', només naixem amb una cosa diferent entre les cames. És una qüestió educacional!". Però la col·laboradora de Basté només havia fet que començar: "Saps per què madurem abans que vosaltres?? Perquè des que som jovenetes ens comenceu a sexualitzar i hem de començar a entendre, quan encara no tenim ni desig sexual, hem de començar a entendre el vostre. I  relacionar-vos amb les vostres putes merdes de desitjos abans que ens vingui la regla!!".

bernardos galdon

RAC1

Però l'economista continuava impassible amb les seves tesis: "Heu de reconéixer que a les societats occidentals hi ha hagut molts avenços, ara estem millor". Li responen: "És com si li dius tu el mateix a una persona negra i li comentes: 'ahora estáis mejor, ahora no te matamos'"... I Bernardos, en el súmmum del surrealisme, cola l'independentisme en el debat: "Els independentistes tota l'estona feu el mateix. Aquest exemple distorsionat sempre és el mateix, en el racisme o en l'independentisme"... Incredulitat general.

Conclusió final. Quedin-se amb aquesta frase de Bernardos: "Que ningú pensi que jo estic en contra del feminisme. La meva dona és molt més llesta que jo i m'ensenya aquesta superioritat". I ara quedin-se amb la resposta de Gemma Herrero: "Ya se nota... Entre los hombres con los que yo me relaciono, no podría relacionarme con alguien como él con normalidad ni naturalidad. No estoy para ponerme cada día de mal humor". Resposta de Bernardos: "¡¡Pero si no me conoces de nada!!"... Ni tu tampoc has entés res, Gonzalo...