La foto que il·lustra aquesta peça, amb la Gessamí Caramés, o Gessa, al Central Park de Nova York, a banda de mostrar-nos a la xef del Cuines de TV3 respirant a fons, orgullosa i reflexiva, ve acompanyada de tres paraules que va escriure ella mateixa en aquesta publicació: "Valiente, guerrera, luchadora"... I té tota la raó. Perquè la Gessa porta tota la seva vida lluitant per aconseguir el que es proposa, lluitant per fer realitat els seus somnis i sent una valenta en molts moments de la seva vida. Per exemple, quan va patir gordofòbia.
Cuines és un programa que ens encanta als espectadors catalans. Cada dia està entre els programes més vistos. Sense anar més lluny, el programa d'aquest dimecres, on ens van ensenyar a fer un biquini de cua de vaca i formatge, va aconseguir un meravellós 18,5 % de share i 244.000 espectadors, sent el tercer programa no informatiu més vist del dia. I ho és gràcies a la senzillesa, el talent i l'empatia dels xefs que preparen els plats i que ens mostren a la resta com fer-ho. El Marc Ribas, l'Arnau París i la Gessamí Caramés ens han robat el cor amb les seves receptes i la seva simpatia. Quedem-nos amb ella. Acaba de passar per un programa excel·lent que no parem de recomanar a En Blau, el Llapis de memòria de SER Catalunya, on els convidats repassen la seva vida, la seva trajectòria i les seves passions a través de diferents cançons escollides per ells mateixos.
En deliciosa conversa amb la Gisela Rodríguez la cuinera de l'Ametlla de Mar ha explicat que en els seus plans de futur no estava dedicar-se plenament al món culinari, "des de petita ja he fet coses a la cuina amb la meva àvia o la meva germana, experimentàvem i la liàvem". Una passió per la cuina que va anar a més en època universitària: "Hi va haver un moment en què vaig començar a veure vídeos d'internet i a provar, vaig adonar-me que aquella estona a la cuina em donava molt plaer i tranquil·litat i em feia desconnectar. Vaig veure que aquell hobby podia ser la meva professió, i és una cosa que no m'havia plantejat. Els meus avis sempre han estat molt cuiners, però a casa ningú s'hi ha dedicat"... Fins que va arribar ella.
Després de fer cursos i concursos, i guanyar-los, una trucada casual amb el xef Marc Ribas va ser el trampolí definitiu que la va portar a la televisió. "Un dia em va trucar en Marc i em va dir que els agradaria que anés a fer un càsting"... I d'allà, al Cuines, fa set anys, fent receptes proposades tant pels presentadors com pels cuiners que treballen darrere les càmeres. "Jo dic que són els cuiners de veritat, perquè són els que realment són els que fan la funció de cuinar mentre nosaltres presentem i defensem una recepta". A la cuina, i a la tele, és feliç. La Gessa té un d'aquells somriures d'orella a orella que enamoren. I què dir de la seva frase marca de la casa, la meleta de romer, com el nom del seu restaurant a l'Ametlla de Mar. Una expressió "que s'utiliza molt a les Terres de l'Ebre. El Marc tenia el 'brutal', i jo vaig dir que allà es diu molt 'això és mel'. Un dia em vaig animar amb 'meleta de romer'".
Però no tot ha estat un camí de roses, ni molt menys. I és que la xef ha hagut de lluitar contra la gordofòfia i els comportaments miserables de més d'un: "He sigut víctima de la gordofòbia i mica en mica intentes deixar de ser-ho, tot i que és una cosa que se't queda al subconscient", comparteix. Per a ella, l'autoestima és un procés constant de respecte cap a un mateix. "Gordofòbia dels demés cap a una persona gorda i la que sentim les persones que som gordes".
Per cert, si volen saber quina música li agrada a la Gessa, quines cançons són especials per a ella, aquí tenen la seva tria: 'Hoy', de Rosana; 'Desátame', de Mónica Naranjo; 'Lo echamos a suertes', de Ella Baila Sola; 'Shallow', de Lady Gaga; 'Cigarettes', de Russian Red; 'Mi casa', de la Suu o 'Tú de que vas', de Los 4, cançó que la fa ballar, "m'agrada molt ballar, em va molt bé, salseo, merengue, bachata". La Gisela li recorda un vídeo recent, on surt ballant, i molt bé. Un vídeo on Caramés escriu unes paraules valentes: "Me enseñaron a esconder mi cuerpo, a no expresarme con él, a temer a lo grande y a amar a lo diminuto. Me enseñaron que no estaba bien pesar más que él, que ella siempre debía ocupar menos, medir menos y destacar menos. Me enseñaron que yo debía adaptar-me a la ropa y no la ropa a mi, que al sentar-me tenia que cruzar los brazos frente a mi barriga y usar siempre una camisa o chaqueta que impidiera mostrar mis michelines de la espalda. Estaba prohibido levantar los brazos bien arriba porque se notaba que eran gordos y colgaban. También me enseñaron que si no estaba perfecto lo que hacías no podías mostrar-lo. Pues aquí va mi yo más imperfecto y más feliz!". Un vídeo que va pensar que "no el penjaria mai, estic súper fea i ballant malament, se'm veu un michelín de l'esquena... Després vaig pensar que estava súper bé". Bravo.
Gessamí Caramés, meravellosa. O com ella diu, meleta de romer.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!