Les TV privades han decidit posar els líders indepes al Congreso en antena i fer-los lluir espanyolitat. Laura Borràs a Cuatro demostrant que no té problema en posar-se una polsera rojigualda i Gabriel Rufián a La Sexta aclarint que no té problemes amb determinada concepció d'Espanya. Convocat per la productora de Jordi Évole al programa Salvados, va ser molt clar a la pregunta trampa de Gonzo; "¿Se siente español?":
¿Se sienten españoles?
— Salvados (@salvadostv) 24 de noviembre de 2019
“Yo no renuncio a Machado, ni a @Rosaliavt ni a @AlejandroSanz. Y si me dicen ‘Viva España’ respondo ‘viva’”, dice @gabrielrufian.#MásAlláDeMadrid pic.twitter.com/ZcAjEZljT6
Rufián: "Para mí la españolidad no es una bandera. Niego el mantra de que odiamos. Yo no renuncio a Cervantes, Machado, Rosalía o Alejandro Sanz. Si me gritan Viva España muchas veces contesto Viva". Les dos respostes menys romàntiques són les del diputat basc del PNB Aitor Esteban: "Yo me siento solo vasco y creo que hay una nación vasca que tiene derecho a decidir su futuro".
La Sexta
Més populista o més encertat, el diputat de Teruel Existe Tomás Guitarte: "Esto me parece, con perdón, cosas de ricos. Nos parece filosofar. Nosotros necesitamos primero comer y luego filosofar".
La Sexta
El líder d'ERC a Madrid ja està acostumat a rebre a twitter per una frase benintencionada. Rep quan és hostil, rep quan és proper:
Jo no m'hi sento espanyola. M'agrada Machado igual que m'agrada Agatha Christie. M'agrada o no Rosalía, com m'agrada o no ACDC. Sentir-me, em sento només catalana.
— Sara Sánchez🕶️🌊 (@saralidiaester) 24 de noviembre de 2019
Yo tambien respondo: “que viva España!, pero que viva lejos!”
— wakajawaka (@wakajawaka4) 25 de noviembre de 2019
Está claro que Rufián se refiere a Rosalía de Castro, su gesto mirando a Ana Pontón, no deja lugar a dudas.
— O voo da curuxa (@avonasacram) 25 de noviembre de 2019
Una frase populista que la podría haber firmado Revilla
— enrico rizzo (@kukuchumari) 24 de noviembre de 2019
El nivell dels convidats va ser alt i van demostrar que les minories al Congreso tenen més bons polítics que els grans partits. L'audiència va ser millor a Catalunya 11,7% que a Espanya, 9,1%.