Gabriel Rufián s'ha convertit en un tot terreny dels mitjans. El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés es multiplica a les pantalles a través de diferents formats audiovisuals. La darrera mostra és televisiva, fent doblet a 'La Sexta Noche', primer com a convidat polític i segon (i més peculiar) a l'estrena d'una secció anomenada 'Peña que cocina', que condueix el xef, exconcursant de 'Masterchef' i presentador Javier Peña. Com a curs culinari, un suspens. Com a entrevista personal amb l'excusa de fer una recepta més o menys senzilla, una mica millor. Tampoc passarà a la història, tot i que hi ha detalls que són 'la comidilla' l'endemà de la seva intervenció. 

Rufian menja cuinant La Sexta

Gabriel Rufián cuinant La Sexta Noche

El clima distès dels fogons havia de ser un lloc acollidor on deixar anar la part més personal del polític, amb una primera tongada d'acudits del tipus '8 apellidos catalanes': Que si els calçots, que si l'oli de les Borges Blanques o l'andalús, que si el 'pisto'... Gastat, si més no. A Rufián se'l veia una mica incòmode, segurament perquè la posada en escena tampoc donava per a més. I que tampoc és l'Arguiñano, vaja. Només cal veure com tallava carbassons i albergínies. Està clar que a casa seva els que cuinaven eren d'altres. Ara bé, ell anava fent, disciplinat. I obrint-se a les preguntes: "No soy cocinillas, pero últimamente sí. Era muy tirado, de pizza en el microondas". Ara està a dieta, i ha après cosetes, trucs. El canvi ve arran d'haver-se mudat a Madrid, un punt d'inflexió vital. Allà es cuida més i no menja tan sovint a l'AVE. Però hi ha una cosa que, tot i la més estricta dieta, mai no abandonarà. Ho va confessar quan, amb el plat acabat, arribava la gran pregunta. Incisiva, ocurrent, il·luminada. La cirereta a la pel·lícula abans esmentada: "¿Butifarra o jamón ibérico?" Aquí Rufián va demostrar el seu amor incondicional. "Jamón, siempre jamón. Será mejor la butifarra, pero el jamón". Pots veure el moment a partir del minut 9:20: 

Rufian botifarra o jamon La Sexta

Rufian menja jamon La Sexta

Gabriel Rufián menja jamón La Sexta Noche

"Es butifarra catalana, hay que decirlo". Que no. "Yo jamón". Era el gag de la nit, és clar. Havia salvat una secció que va arrancar sosa i ensopida, a la que només ens va quedar clara una qüestió, afirmada pel mateix protagonista: "Se me conquista por el estómago". Si algun dia teniu una cita amb ell, ja sabeu que regalar-li.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat