TV3 acaba de viure un moment històric amb un dels gestos més simbòlics i necessaris per les noves generacions. Un presentador d'Esports ha dit en directe en el seu programa que pertany al col·lectiu LGTBI. Ha estat Francesc Garriga, el presentador i director del programa nocturn d'esports, Onze, al canal Esport 3. Ara que és a punt de posar punt i final a aquesta aventura a TV3 per exercir de corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, el periodista de Súria ha fet un pas, inèdit en els esports a TV3, de parlar de la seva orientació sexual. Vídeo:

Francesc Garriga: "Traieu la música de Raffaella Carrá. Avui vull parlar d'una qüestió important i és important que ho fem nosaltres. Aquest cap de setmana han matat un noi de 24 anys a A Corunya i s'està investigant si és un crim homòfob o no ho és. Jo no ho sé però m'és igual. Perquè fa massa dies que estem veient notícies massa semblants. Quan no és a A Corunya és a Sant Cugat o a la revetlla de Sant Joan a Gràcia. La mateixa notícia: agressions a persones perquè anaven agafades de la mà d'una altra persona, qui fossin. Pensareu que no toca fer-ho en aquest programa. És just on toca fer-ho perquè ho hem de fer tots, no només el col·lectiu afectat".

francesc gariga TV3

Francesc Garriga, TV3

Garriga segueix: "És important que aquestes agressions siguin rebutjades de forma unànime. Que jo, que la Laia, que vosaltres pugueu sortir al carrer agafats de la mà de qui vulgueu sense por que us fotin una hòstia. Perquè això passa, i passa a casa nostra. I prou  de pensar 'pobrets' en veure la notícia al 3/24 o indignar-nos quan la UEFA no posa la bandera de l'Arc de Sant Martí a un Estadi i seguir amb les nostres coses. Ens hem d'aixecar tots: els que podem rebre una hòstia i els que sou a casa tranquils pensant que no us passarà mai. Prou ja. Més educació, prou discursos polítics que ho fomenten i acabem d'una vegada per totes amb que algú que s'agafa de la mà pel carrer amb qui s'estima pugui rebre una hòstia".

gariga ig

Francesc Garriga a Instagram

No es pot dir millor, més clar, més net. I per donar-li encara més força posar-s'hi en primera persona: a en Garriga també li poden fotre un hòstia els homòfobs per anar de la mà amb qui estima. Francesc Garriga ennobleix la professió i el món dels Esports, tradicionalment l'última baula on l'homosexualitat és un tabú. A les xarxes l'han aplaudit amb ganes, des del dramaturg Guillem Clua, a la diputada Aurora Madaula o el periodista Jordi Nomdedeu:

TUIT

TUIT 2

tuit 3

 

francesc garriga instagram

Francesc Garriga, Instagram

Fa uns dies Susanna Griso va dir que era més fàcil parlar de l'orientació sexual en un món tan obert com el periodisme televisiu. Però el periodisme d'Esports és diferent, ple de micro masclismes i de testosterona mal entesa. Per això el gest de Francesc Garriga és notícia, per com ho diu i per qui ho diu. A TV3 hi ha molts professionals casats amb persones del seu propi sexe, des del número 1 d'audiència, Toni Cruanyes, a tots els programes. Des de l'espai d'El temps, al Planta baixa o al FAQS. Els nois i noies esportistes i periodistes ja tenen un nou referent per saber que poden estimar qui els doni la gana. Imprescindible Francesc Garriga.

------

Sobre la continuïtat del seu programa, Onze, únic espai nocturn d'Esports de la cadena, fonts de TV3 informen que ningú no en sap res. La sortida de Garriga camí de Washington ha agafat a la direcció amb el peu canviat. Estan fent un estudi extern del canal Esport 3 i del Departament d'Esports per veure què en fan. Altres veus reconeixen que hi ha pocs drets esportius i moltes mans i que això està causant malestar a la resta de la casa. Sembla que hi haurà una redistribució de recursos per fer més petit el Departament d'Esports.