Ferran Monegal és amic dels seus amics. Com a crític de TV acostuma a tractar amb benevolència els programes, cadenes o periodistes que el contracten: Josep Cuní, Júlia Otero, BTV o La Sexta, per citar-ne alguns. La seva crítica de dilluns tracta el programa en què apareix actualment, La Sexta Noche, i l'entrevista que li van fer dissabte a Albert Boadella, un home de teatre que Monegal també coneix molt bé. El crític de TV va ser abans crític teatral i mai no ha ocultat la seva admiració, sobretot pel Boadella primerenc d'Els Joglars. La Sexta va visitar la torre que Boadella té a Jafre, a l'Empordà. Ell prefereix anomenar aquella part del territori com "Tractòria", la forma despectiva amb que el fenómen de Tabàrnia es refereix a les zones menys poblades de Catalunya on, segons ells, nia l'independentisme. La façana de la casa té pintades, la gran dels veïns i la petita escrita pel mateix Boadella:

boadella jafre lasexta

La Sexta

La notícia no era que les TV estatals tractin Boadella d'Astèrix, el gal envoltat dels malvats romans. La sorpresa l'ofereix el mateix Monegal quan escriu a El periódico que el dramaturg, a qui qualifica de "català il·lustre", porta a Girona "una vida clandestina" i que "TV3 no li dedica mai cap reportatge". El mateix Boadella aclaria que a la tele colpista no hi posaria un peu però a Monegal li sap greu que TV3 no difongui "aquesta malvolença de l’insult, l’agressió, per no ser combregant". Monegal ha rebut crítiques ferotges per com acaba la seva columna d'opinió: "Ara que Junqueras ha rebut Sardà, i Évole –dos no independentistes– i tots dos han coincidit que no hauria d’estar en presó provisional, potser també algun independentista qualificat podria pronunciar-se sobre la tancada forçosa de Boadella".

monegal avisa la sexta

La Sexta

Monegal adverteix abans que "no són casos comparables" però tot seguit els compara. Molt estrany i la xarxa indepe li ha saltat a la jugular:

boadella la sexta

La Sexta

Com sempre que hi ha Monegal pel mig, no es casa amb ningú. L'anterior entrevista de Boadella a La Sexta Noche Monegal va destrossar-lo sense pietat: "Quan li van preguntar (a Boadella) pels casos de corrupció del Canal de Isabel II, del govern del PP de la Comunitat de Madrid, no vam veure el sarcàstic bufó desinfectant l'escena amb el saludable salfumant del seu mordent. Llavors va abdicar de la seva genialitat com a còmic incisiu i es va transformar en un contemporitzador. «Això passa a tot Europa», va dir amb accent resignat. ¡Ah! Conec des de fa anys Boadella. Soc gran seguidor de les seves gestes escèniques. Per això em costa comprendre que de sobte dilueixi el seu estimable i corrosiu àcid amb gasosa". Però posar al mateix paràgraf que Junqueras entre reixes no pugui veure els seus fills amb uns grafits a Boadella és extremadament ofensiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat