D'entre tots els programes emesos per TV aquesta Setmana Santa un dels èxits més inesperats ha estat la sèrie Comtes. Quatre capítols de 30 minuts dedicats cadascun a un comte de Barcelona, ara que es commemora la mort de Don Juan, avi del rei i comte de Barcelona. Ja s'havien emès per La Xarxa de TV locals i ara per TV3.  El resultat d'audiència, tot i no ser una estrena, va ser espectacular: 15,3% una nit tan poc televisiva com la de Dijous Sant. Ara que Ferran Monegal ha tornat de vacances, a la seva crítica d'El periódico ha acusat la sèrie de pintoresca i tendenciosa:  "La intenció d'aquesta docusèrie és instrumental, i l'ocasió, en ple conflicte processista, oportuna. Alguns diran que oportunista". Alguns diran? qui? ell? Veure un mapa del s.IX quan encara no existia Espanya el devia posar tens.

mapa comtes TV3

TV3

La sèrie ha mogut molts comentaris, de Monegal a la ironia d'Òscar Dalmau sobre deixar de posar als nostres fills el nom de Nil, Pol i Biel i optar pels històrics:

D'altres han trobat a faltar el mític Pere Arquillué que va protagonitzar la sèrie Arnau a TV3 perquè els actors que va triar la productora Antàrtida no eren de primera línia, ni de segona:

Cal reconèixer que la sèrie és un win win: les TV locals s'apunten un tanto produint ficció i divulgació i donant feina a productores audiovisuals en temps difícils i TV3 aconsegueix un èxit d'audiència. Però Monegal hi veu interessos ocults: "La discussió entre especialistes és si el que va fer Guifré el Pilós és elevable a la categoria de primer somni independentista". Com que el guió és de Sánchez Piñol i no gosa atonyinar-lo atribueix a Carles Porta, director de la docusèrie i un dels cineastes més prestigioses del país, la dèria monegalesca d'agitació i propaganda de l'independentisme.

Rodatge 2 (1)

TV3

 La sèrie diu en veu en off "Aquest és el primer pas per construir un nou país, un pas molt curiós, perquè allò que el farà créixer no seran les victòries, sinó les derrotes" i Monegal destaca "És evident que aquesta opinió o advertència concorda amb el que el mateix director d'aquesta docusèrie, Carles Porta, ha dit: «El paral·lelisme entre els segles IX i X i l'actualitat és, desgraciadament, enorme». Monegal considera que emetre una sèrie sobre Història de Catalunya amb experts va ser apologia de l'independentisme. Devia preferir Gladiator que emetia TVE a la mateixa hora. Amb cent mil vegades més pressupost va fer la meitat d'audiència (8%).

comtes TV3

TV3

El director Carles Porta ha destacat que "els guions estan escrits de fa dos anys i cap historiador ha qüestionat la sèrie (lo d'oportunisme és divertit)". però Monegal ho té clar: "És d'un pintoresquisme actual molt deliciós i sobrevingut". Dels catedràtics, professors, historiadors i doctors que hi apareixen i ens adoctrinen ens hem de refiar del doctor Monegal.