L’exhumació de la mòmia de Francisco Franco ha deixat dues imatges per a la història. D’una banda, l’homenatge infecte que la família va fer al dictador (crits de “Viva Franco” i “Viva España” inclosos). De l’altra, el grup de franquistes que esperaven la tomba al cementiri de Mingorrubio, on ara hi ha les despulles de Franco. I l’equip de l’APM? era allà per veure quin ambient s’hi respirava.

franquistes apm 1

franquistes apm 2

TV3

Entre el grup d’ultres que hi havia a les portes del cementiri, un munt de friquis com ‘El chino franquista’ o el legionari del vídeo viral “Queremos ir a misa”. Un quadre penós que va provocar les ironies del reporter de TV3: “Hemos creado una asociación: ‘Personas Contra la Exhumación’, es el PCE” i “Todo el mundo pensaba que Carrero Blanco iba a ser el fascista que más alto llegara y al final ha sido Franco, que viene en helicóptero”. Aquesta última és la broma que més va indignar uns dels falangistes: “Pues tiene bastante poca gracia ese chascarrillo. Primero porque no era fascista, era un militar. Era un gran almirante de la Armada Española”. Tenen la pell fina.

chino franquista

legionaris apm

pce apm

TV3

L’enviat especial del programa humorístic de TV3 va haver de treure el cubilet del micròfon quan un dels ultres el va identificar: “Estos ni de coña. Estos de APM? ni puto caso”. Als catalans, ni aigua. I encara en va sortir ben parat, tenint en compte que un exaltat que cridava “Sánchez, hijoputa” li va acabar etzibant “no me enfoques, cabrón”, mentre l’assenyalava amb un dit amenaçador.