Feia dies que Risto Mejide anunciava al seu programa i a les xarxes socials una entrevista tan esperada com necessària. Un dels presos polítics tancats a Lledoners es va posar en contacte amb ell perquè anés a xerrar amb ell a la presó. Raül Romeva i el presentador català finalment es van veure. Una conversa de la que el presentador considerava (com així ha estat) que pagaria la pena i que podria ser profitosa per tothom. Parlant la gent s'entén. O així hauria de ser. Però hi ha persones a les que no interessa parlar amb segons qui. Per interessos. O per por. Qualsevol de les dues opcions, penoses. No ha estat el cas de Mejide, com ell mateix ha escrit hores abans d'emetre al seu programa les respostes de Romeva des de Lledoners: ""Lo que más duele son los nombres y apellidos que me da Romeva, periodistas ilustres y conocidísimos que no podrán contaros la suya, porque no han querido entrevistarse con él. O están politizados o tienen miedo y sinceramente, ninguna de las dos me parecen síntomas de una democracia sana". 

risto

Cuatro

Afortunadament, ell no s'ha sotmès a cap d'aquestes dues opcions. I ha anat a Lledoners per entrevistar-se amb l'exconseller d'Afers Exteriors. I al Todo es mentira d'aquest dilluns han revelat com va anar. "La primera pregunta que le hice fue ¿por qué estas en la carcel?", o "¿Escaparías ahora como hizo Puigdemont?". Preguntes que no va defugir Romeva. Tot i que el moment més important per Mejide, "como catalán, como español... es cuando le dije que podía compartir lo que decía de la sociedad española, pero si estaría dispuesto a volverse a sentar a negociar ya no la independencia, sino otro Estatut. Le pregunté si '¿estáis enamorados de solucionar esos problemas o de la solución?' Él me dijo a la cara que nadie le puso el estatut delante, en la cara, para negociarlo. No entiendo por qué quien puede hacerlo no lo hace".

romeva mobil

@raulromeva

Al diari El Mundo, però, no han posat l'accent en la pertinent entrevista de Mejide a Romeva. Ni en les preguntes, ni en les respostes. Pel mitjà, el més destacat de la trobada entre tots dos van ser les condicions 'de favor' que segons ells, es van produir a Lledoners. Explica (i titula) el diari: "El 'coladero' de Lledoners y Risto Mejide saltándose la fila". Assenyalen Mejide i dues persones que l'acompanyaven (una d'elles, la dona de Romeva), assegurant que van passar per davant de 35 familiars que anaven a veure altres presos, "saltándose el detector de metales, entran a la zona de encuentros por un acceso inusual". Això va ser dissabte, i fruit del malestar que hi ha hagut, diuen, "el jefe de comunicaciones -el encargado de regular las visitas- del centro penitenciario ha solicitado el traslado, por un favoritismo evidente que desprestigia de manera lamentable la buena imagen de los trabajadores de la prisión". El Mundo apunta que van fer entrar Risto en companyia de la Subdirectora de Tractament per un accés diferent a l'habitual, i passant per davant d'altres visitants sense respectar l'ordre de visita.

risto lledoners

@ristomejide

"Es una infamia. Una mentira. Lo desmentimos. E invitamos a cualquier medio que nos llame para contrastar la información". Risto, categòric. I més, quan ha vist que no només El Mundo publicava aquesta informació, absolutament falsa, segons ell mateix, sinó que també hi havia altres mitjans que se'n feien ressò sense comprovar la versió de Mejide. "Señores de 'El Mundo', esto es una vergüenza. Que ustedes publiquen esto es una vergüenza. No soy periodista, pero se me quitan las ganas de serlo cuando veo cosas así. La verdad no es patrimonio de los periodistas, y cada vez menos, y es por culpa de gente como ustedes, que publican mentiras a sabiendas de que son mentiras". Pots veure-ho clicant a la foto:

risto el mundo

El Mundo

risto2

Cuatro

Mejide se'n fa creus que alguns mitjans hagin donat credibilitat al que diu El Mundo sense contrastar-ho amb ell mateix o amb el programa. En Blau sí ho ha fet. I des de Todo es mentira ens han fet saber que: "Es mentira que Risto Mejide y el periodista de “TEM” se saltasen el detector de metales del CP Lledoners. Dejaron sus pertenencias (Teléfono móvil, llaves, bolsa) en una taquilla y posteriormente pasaron el arco de seguridad de acceso a la cárcel. El artículo también cita que la mujer de Raül Romeva entró con un teléfono móvil en la cárcel. Nosotros pudimos ver que dejaba sus pertenencias en la taquilla de la entrada. En ningún momento mostró, ni utilizó ningún teléfono móvil dentro de las instalaciones". L'únic cert és que la subdirectora els va explicar el funcionament del Centre Penitenciari i que van anar amb ella uns 50 metres.

risto romeva 3

Cuatro

Però res de tracte preferencial: "De hecho, entramos los últimos en la zona de locutorios. La conversación con el interno se produjo exactamente en los mismos términos que con el resto de visitantes. Con una duración exacta de 40 minutos. Al término de la misma se cortó el bafle que permite escuchar al interno. En ningún momento se escucharon murmullos del resto de los visitantes que acudieron al CP Lledoners". Risto, la dona de Romeva i un tercer acompanyant van sortir de la zona de locutoris juntament amb la resta de visitants i asseguren sentir "un profundo respeto por la institución que vela por los centros penitenciarios y por sus funcionarios, que cumplieron con todos los requisitos de seguridad exigibles"... Potser a El Mundo coïa que Risto anés a entrevistar-se amb algú com Romeva i no sabien com denigrar-lo. Un intent matusser i penós per part del diari.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat