Eduard Farelo és un actor de reconegudíssim prestigi i trajectòria. La seva imatge i la seva veu són inconfusibles, formen part de la memòria col·lectiva de moltes generacions. El seu talent deixa empremta, fins i tot a l'ADN que ha transmès, juntament amb la mare que els va portar al món, als seus 5 fills. 4 nenes i un nen per ser més exactes. D'elles, de moment, ja tenim una estrella internacional de la música, l'Alba, més coneguda com Bad Gyal. Amb 26 anys ho rebenta, és una icona de la música urbana. Però té competència, sana, divertida i fraternal. Les germanes apunten maneres: la Irma i la Greta, bessones de 19 anys. La primera es fa dir Mushka i tot apunta a nou petardasso. Ahir mateix, a Barcelona, ho vam comprovar.

El festival Strenes Urbana celebrat a l'Antiga Fàbrica Damm va reservar un espai privilegiat al seu cartell per a la Mushka, actuava a una hora de gran afluència. La seva proposta no té res a veure amb l'estil de Bad Gyal, les seves fonts i formes d'expressió artística s'assemblen com un ou a una castanya. I tanmateix triomfen, és la màgia d'aquesta genètica. Volem el que esmorzen en aquella santa casa, deu ser diví. Sobretot després de veure a la bessona Greta pujant amb ella a l'escenari. El públic assistent estava enganxadíssim, meravellat. I entre tots ells, un cap sobresortia al final de l'escenari. Un de familiar, mai millor dit. L'Eduard Farelo, el pare, amb pitet. Quin orgull

Mushka Instagram
Irma Farelo, la Mushka / Instagram
Mushka i Greta Farelo niñas Instagram
La Mushka i Greta Farelo de ben petites / Instagram
Eduard Farelo y Bad Gyal TV3
Eduard Farelo i la filla Alba, la Bad Gyal / TV3

Eduard Farelo no es perd el concert de la filla Mushka, germana de Bad Gyal

L'escena és entendridora, veure en Farelo fent mig de pare mig de fan entre la jovenalla fa goig. Els que el van veure i retratar en directe parlaven d'aquesta emoció amb termes curiosos: "Super graciós, com un pare veient la funció de final de curs de les filles... amb la diferència que ho petaven fort". Ballava suaument, somreia, assentia amb el cap. Discret, però present a l'Escenari Moll. EN Blau té els documents gràfics en exclusiva, uns que formaran part per sempre més de l'àlbum familiar i de la història d'èxit de la Mushka.

concierto Mushka Instagram
El concert de la Mushka al Strenes Urbana / Instagram

La Irma, la Mushka, una rapera amb estil propi i futur brillant

La trajectòria de l'artista, que ja va despuntar en festivals de rap al costat del mismíssim Bizarrap, el de Shakira i Piqué, sí, convenç i fa vibrar els entesos. Canta sense autotunes, amb referències vintage dels 90, i la manera d'escriure, llegim a Revers d'El Nacional.cat, connecta: "Malson d'un lingüista i paladí de la postmodernitat, combina idiomes vehiculars (el català i el castellà), afegint un món propi a cop de slang. És capaç de donar-li musicalitat fins i tot a un cop de porta". Art, talent i joventut. L'Eduard la segueix, la recolza en cada moviment, no es vol perdre el seu esclat. Normal. El que no sabem és com gestionarà el seu temps si la resta del clan acaben també seguint els mateixos camins. O contracta dobles o no hi ha manera. Sí tenim clar, però, és que el seu Spotify va ple de cançons familiars. Les del bressol de Can Farelo. Dinamita.

Eduard Farelo concierto Mushka ML
Eduard Farelo seguint el concert de la Mushka / Foto: M.C.

Eurovisió no ho és tot. Hi ha vida més enllà de Loreen o de Blanca Paloma. I està tirant la porta.