La situació que s'està vivint a Espanya, amb el judici al procés, amb les eleccions generals a tocar de la cantonada, i amb l'ascens d'una dreta i una ultradreta que s'ha tret orgullosa qualsevol màscara, és un fet que preocupa molt a Catalunya, suposem -tot i que no ho sembla- que també a la resta de l'estat espanyol i per descomptat, als mitjans internacionals. La política i els polítics espanyols estan en el punt de mira per algunes capçaleres de renom que posen el focus en la deriva que està prenent el país, i en el que pot passar en el futur. Un futur, i un present, on els noms que estan damunt la taula corresponen a polítics joves, any amunt any avall dels quaranta. La juventut i la manca d'experiència dels líders que encapçalen les diferents opcions polítiques són vistos com un handicap per alguns mitjans de renom com és el cas de The Economist.

Casado Rivera EFE

Efe

Tal i com informa el Huffington Post, la publicació britànica s'ha fixat en els polítics que poden remoure les cireres d'aquí a uns mesos en funció del que passi en les eleccions. Uns Abascal, Casado o Rivera, especialment aquest darrer, que són vistos amb escepticisme pel mitjà. En un dels últims editorials de The Economist que duu per nom "Espanya necessita un pacte dels sobris", el diari econòmic deixa el líder del partit taronja a l'alçada del betum, qualificant-lo de sectari: "Rivera corre el perill que el seu sectarisme provoqui una paràlisi política perllongada a Espanya". En la valoració del diari ha pesat la decisió de l'executiva de Cs de descartar qualsevol mena de pacte amb el PSOE després de les eleccions, en el que qualifica com a moviment "perturbador" del partit de Rivera i cia.

La revista utilitza, a més, la figura del pintor Goya per analitzar quina ha de ser la mirada per jutjar Espanya: "El somni de la raó, com va assenyalar una vegada un artista espanyol, genera monstres. La preocupació més gran en aquests moments a Espanya és que els grans partits, especialment PP i Ciudadanos, estan més centrats en intercanviar punyalades que en confrontar els problemes del país". I conclou atacant Rivera per la deriva cap a Vox: "L'emoció i el càlcul electoral a curt termini estan perjudicant l'interès nacional".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat