ETB ho ha tornat a fer. Set dies després de l'exitós i comentadíssim reportatge sobre els negocis tèrbols de la Corona, el programa 360 grados emet diumenge 4 de novembre "Torturas: el crimen mejor escondido". Un documental esfereïdor sobre com Espanya ha torturat detinguts, ocultat les tortures i premiat els torturadors. Quan Catalunya encara es dol dels cops de porra de l'1-O, és la TV autonòmica d'Euskadi la que assenyala els cossos policials de l'Estat com sanguinaris i torturadors, especialment amb els detinguts que segons ells atempten contra la unitat d'Espanya, ETB explica per exemple com en democràcia algunes comissaries  van substituir com a mètode de tortura les pallisses per l'asfíxia perquè no deixa proves. Aquest és un avenç:

En Blau pot avançar en exclusiva dos testimonis de primer ordre que ETB ha buscat: Grande-Marlaska i el general Galindo. El ministre és especialment rellevant ja que sentències seves que negaven tortures van ser tombades per la justícia europea. S'ha negat a donar la cara. Com a ministre d'Interior tampoc no hi té res a dir. A una entrevista a la TV del seu país, Euskadi, es va incomodar preguntat sobre això. Li agrada més parlar de la seva vida privada que de la seva professió pública.

marlaska marit GTRES

GTRES

Sobre Enrique Rodríguez Galindo, extinent de la Guàrdia Civil, a la temuda caserna d'Intxaurrondo, condemnat per segrest i assassinat, l'equip de 360 grados té l'exclusiva d'ensenyar la seva cara actual. Va ser excarcerat el 2004 després de passar-se només 4 dels 71 anys de condemna a la presó. Alliberat per "problemes de salut" avui, 14 anys més tard, segueix gaudint de la mateixa bona salut que el permet passejar per Saragossa on l'equip ha pogut gravar la seva cara:

general galindo 2018 ETB

ETB

Entre els testimonis que posen els pèls de punta es veurà el de dues dones torturades per la policia ("Un agente me metió sus dedos dentro de la vagina y mi cabeza se fue") o d'un exagent que va obrir una porta a la comissaria  de Sol a Madrid i hi va veure una escena kafkiana: el detingut a una cadira, lligat amb mantes, envoltat d'estufes i amb un casc de moto mentre un agent el colpeja al cap amb un llistí de telèfons. El govern basc ha comptabilitzat més de 4 mil casos de bascos torturats per les policies estatals entre 1960 i 2014. Preguntem si encara es tortura a la responsable del programa i la resposta no ens tranquil·litza: "Mentre hi hagi zones fosques, detinguts incomunicats, es podrà seguir torturant". 

Del govern actual ningú no n'ha volgut parlar. La dificultat afegida ha estat per trobar no només responsables polítics sinó víctimes. No volien parlar. Algunes persones torturades van confessar a l'equip que des que van rebre la trucada d'ETB per ser entrevistades "no hem pogut dormir". L'extinent Segura de l'exèrcit adverteix que molts guàrdies civils li han confessat que segueixen els mètodes de tortura per la connivència de l'Estat i per la sensació d'impunitat. El forense Paco Etxebarría, una eminència mundial, destaca un mètode que no deixa marques: "Posar un boli Bic entre els dits, destrossa els nervis i no deixa seqüeles". Diumenge a les 22:10 a ETB. A TV3 a la mateixa hora un 30 minuts sobre el Brèxit i El got d'aigua.