Què tenen en comú Joel Joan, Lola Flores i Salvador Espriu? Aquest dijous 21 de gener la Faraona hauria fet 98 anys. En el dia del seu aniversari s'ha fet viral una campanya on la folklòrica més gran de la història d'Espanya lloa l'accent andalús, el que en l'època en deien "empowerment" que era "el poderío". Ho actualitza una marca de cerveses andalusa per reivindicar l'andalusitat. Val molt la pena tot i que sigui un muntatge. Vídeo:

 

lola flores gtres

Lola Flores, GTRES

"El acento es tu tesoro. No lo pierdas nunca". Espanya té una particularitat, l'accent andalús suma i l'accent català sembla que resta. Es considera lleig que un andalús dissimuli el deje però els catalans que triomfen a Espanya han de forçar la parla perquè no se'ls noti la catalanor, el deixJoel Joan ha fet tota la carrera a Catalunya i poca cosa en castellà. Ha fet like a un vídeo meravellós de Salvador Espriu entrevistat al mític programa de TVE A fondo de Joaquín Soler Serrano preguntant al poeta d'Arenys. Segon vídeo meravellós:

joel joan TV3

Joel Joan, orgull català, TV3

Espriu: "Desde mi catalanidad me asomo a España con mi acento inconfundible. Mi fonética revela mi origen. No se puede borrar. Podría esforzarme en hablar un castellano menos abrupto pero tendría que hacer las eles vibrátiles y poner la boca en forma de culo de gallina". Pura poesia. Qui redifon el tuit és un càrrec de l'ANC que opina de manera crua sobre l'orgull d'Espriu: "Avui, els catalans espanyolitzats li dirien identitari a Espriu i no sortiria a TV3". Com Joel Joan, que ja no hi surt. Espriu i Lola Flores, orgullosos patriotes exemplars. I morts.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat