Alguna cosa s'està movent a Cuba. Des de fa un parell de dies, els informatius esbomben les protestes de ciutadans de l'illa caribenya, exigint la fi del règim comunista. La batalla per la informació ha esclatat amb força: els partidaris del sistema cubà menystenen l'ofensiva, mentre que els seus detractors les amplifiquen al màxim. És difícil calibrar fins a quin punt són majoritàries o residuals, degut a la distància i a les aferrissades mesures de control d'aquest país. Ara bé, si prenem com a termòmetre els testimonis de les xarxes socials, el canal més directe de comunicació en aquests casos, es pot deduir que efectivament, hi ha tensió. I alguna cosa més.

Si no fos així no s'entendrien determinats successos: és evident és que les forces de seguretat intenten callar qualsevol manifestació de desafecció, i ho fan amb contundència. Ni tan sols la presència de mitjans estrangers els arronsa. Ho hem pogut copsar en directe durant l'emissió del 'Todo es Mentira', avui sense Risto Mejide. En el seu lloc, Marta Flich s'ha trobat amb una de les situacions més extremes i alarmants que ha viscut en aquest espai de 'La Fábrica de la Tele': mentre entrevistaven via videoconferència a la youtuber cubana Dina Stars, la policia ha irromput al domicili i l'ha detinguda. L'escena ha estat colpidora.

Marta Flich con Dina Stars Cuatro

Marta Flich entrevistant la youtuber cubana Dina Stars a 'Todo es Mentira' / Cuatro

La Dina explicava com està vivint la situació i exposava la seva posició contrària als governants de Cuba: "Hace mucho tiempo que no creemos en ningún régimen, el presidente de Cuba no nos representa". De cop i volta, aixecava una mà amb cara d'espant demanant la paraula a la presentadora. Alguna cosa no anava bé. Un grup d'agents colpejava la porta de casa seva, i el programa s'aturava: "la seguridad está ahí fuera, tengo que salir". Una companya agafava el relleu i s'amagava en una habitació, relatant el que passava. De tot això n'era testimoni d'excepció l'escriptora catalana Pilar Rahola, col·laboradora habitual del programa, que quedava esgarrifada com la resta de l'equip i l'audiència de Cuatro. Després d'un intent infructuós per sentir el que li deien a la youtuber, Stars tornava a connectar per enviar un últim missatge realment preocupant: "hago responsable al gobierno de cualquier cosa que me pueda pasar. Me obligan a ir con ellos. Me tengo que ir". El seu estat de nerviosisme i angoixa no podia ser fingit. 

El plató quedava en xoc, i Rahola ho definia així: "ha sido terrible". La catalana és molt crítica amb els que blanquegen el que considera com a "dictaduras de izquierda", i aquest episodi no ha fet més que reforçar la seva posició. La detenció en directe ha fet bullir les xarxes socials.

Clica a la imatge per veure el moment:

Dina Stars a punto de ser detenida en Todo es Mentira Cuatro

Dina Stars a punt de ser detinguda a 'Todo es Mentira' / Cuatro

Pilar Rahola sobre detención de cubana en directo en 'Todo es Mentira' @raholaoficial

pilar rahola Youtube

Pilar Rahola / Youtube

Rahola contesta a Risto

Risto Mejide en 'Todo es Mentira' Cuatro

Risto Mejide a 'Todo es Mentira' / Cuatro

 

Risto, que preparava l'edició nocturna del 'Todo es verdad', s'haurà quedat pegat a la cadira. Sempre que no hi és, passen coses interessants i importants en aquell plató. Casualitat?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat