TV3 té un problema de llistes negres, persones que no hi poden sortir.  I és molt greu tractant-se d'una TV pública. La censura recau sobretot en periodistes d'altres mitjans i en especial d'un, RAC1. L'emissora del Grup Godó fa molts anys que és la més escoltada deixant en evidència que Catalunya Ràdio no sap com fer-s'ho. Ensorra tots els programes de la ràdio de la Generalitat EGM rere EGM. Durant una època amb Vicent Sanchis al capdavant, TV3 va optar per fitxar moltes cares de RAC1: Jordi Basté a No pot ser! (dues temporades) i a Nexes, Òscar Dalmau i Òscar Andreu a La nit dels Òscars, Joan Maria Pou a Cases d'algú... Només Toni Clapés ha quedat fora de TV3. Ara passa el contrari, ni rastre de RAC 1, silenciada, no surt ni un minut, i ara un acte més greu, censurada. Ja no és que no parlin de RAC 1, ara s'ha produït un episodi de gravar una estrella i després voler imposar que no s'emeti el gravat per ser qui és. És Jordi Basté.

Jordi Basté - Sergi Alcàzar
Jordi Basté a la penombre, foto: Sergi Alcàzar

Segons ha pogut saber en exclusiva EN Blau els fets han anat així: TV3 prepara un reportatge, se suposa que per emetre al Sense ficció, sobre la història d'una de les bandes musicals més populars del país, Els Pets. Un clàssic documental que ho rebentarà d'audiència, com el Sense ficció sobre La Trinca, per citar un exemple recent que va fer un 23,6% de share. Èxit assegurat. Es tracta de barrejar imatges del grup amb cares conegudes reflexionant sobre la importància i la influència d'Els Pets. Res polèmic. Entre els VIPS entrevistats, el programa va seleccionar Jordi Basté. Una tria del tot lògica, és el periodista més escoltat de la ràdio a Catalunya. Però segons informen fonts de TV3 a En Blau, algú de dalt (sels Serveis Informatius, de TV3, de la CCMA, no s'identifica), imposa eliminar la part de Jordi Basté que ja està gravada. La sorpresa i indignació dels autors del documental és, lògicament, monumental.

0 Jordi Basté TV3 Nexes  Sergi Alcàzar 35
Jordi Basté a Nexes, foto: S.A.

Això ha produït aquest dijous una crisi al Departament d'Informatius de TV3. Als autors del documental se'ls demana que eliminin el testimoni de Basté. S'hi neguen, un gest que els honora, per dignitat professional i per respecte a Basté que els ha cedit el seu temps per fer un millor documental. La redacció (els treballadors) i el Consell Professional d'Informatius fa costat als periodistes que volen mantenir Basté al reportatge i el sentit comú s'acaba imposant. El pols el guanyen els autors del reportatge i Jordi Basté no és censurat, però la casa imposa un nou afegit al documental.

Els Pets
Els Pets, ACN

TV3 imposa un pedaç perquè tenen un problema amb Catalunya Ràdio, que es queixa que a TV3 no donen prou peixet, publicitat i ressò a l'emissora. I TV3 imposa als autors del documental que entrevistin un especialista de Catalunya Ràdio per encabir-lo com puguin al documental d'Els Pets. Sembla que la directriu de "a RAC 1 ni aigua" va de debò i han passat de la censura a priori a la censura a posteriori. Toni Clapés ho va descriure en antena fa un any, quan el cap d'Informatius era David Bassa: "Nosaltres sempre parlem de TV3 i ells, com ho diríem... el tracte més esquifit, més miserable, menyspreatiu. Cada EGM és el mateix. I això té un nom, perquè em consta, són directrius que venen del cap d'informatius. Ho trobo tristíssim. Això és sectarisme". Ara hi ha nou cap d'Informatius, Albert Calatrava. El problema segueix existint: Catalunya Ràdio no pot amb RAC 1. La conseqüència de la censura és que TV3 fa un flac favor als seus propis espectadors. Un tret al peu de TV3.