Cuines és dels programes més estimats de TV3. I amb raó. Cada dia aconsegueix unes audiències excepcionals gràcies als molts seguidors que tenen el Marc Ribas, l'Arnau París i la Gessamí Caramés. Els tres, no només cuinen plats que ens fan salivar, sinó que sobretot, ho fan de manera didàctica, entretinguda, simpàtica i que et fa estar amb un somriure permanent cada migdia. Aquests dies d'estiu han tingut la bona pensada de portar convidats que els ajudin entre fogons. De vegades, persones molt mediàtiques que fan el que poden a l'hora de preparar plats, però que la gastronomia no és precisament el seu fort. Però d'altres, porten a cracs absoluts de la cuina. Ahir dimecres, l'Ada Parellada i aquest dijous, ni més ni menys que un dels xefs més reconeguts, estimats, respectats i premiats de casa nostra: el Jordi Cruz.

Arnau París i Jordi Cruz a 'Cuines' / TV3

El xef de l''ABaC' i jurat de Masterchef ens ha enamorat encara més parlant d'ell mateix, de la seva vida, de les seves inquietuds, de què el fa feliç, al costat de l'Arnau París, justament el concursant a qui fa unes edicions va fotre canya, però que va ser el flamant guanyador del talent culinari on ell fa de jurat: "T'he vist néixer, i et veig cuinant i veig que et fas gran, i em fa molta il·lusió. Estic orgullós de tu, i no ho dic perquè hi hagi càmeres al davant. Has après molt ràpid, t'has adaptat molt ràpid i ho fas molt bé". Il·lusió compartida, evidentment, per qui va estar sotmès a la seva lupa a Masterchef i que ara fa com ell, de presentador, en un programa culinari de televisió.

Arnau París i Jordi Cruz a 'Masterchef' / TVE
Arnau París i Jordi Cruz a 'Cuines' / TV3

Junts han estat a 'La Daurada', a Vilanova i la Geltrú, fent Cuina pim pam, un enrotllat de pollastre a la brasa. Però el més interessant de la trobada dels dos xefs i presentadors ha estat quan el de Manresa s'ha obert en canal i ha parlat dels seus sentiments, de la seva vida més enllà de la feina. Per exemple, parlant de quan era jove i creatiu, "però la creativitat la tenia pel mal, anava per a criminal, gamberrete, fer trastades", diu mig en conya mig seriosament. "Un dia vaig dir: 'en això soc bo, això se'm dona bé'", diu parlant de la cuina. "Jo no he cridat mai a la cuina, la gent es pensa, perquè en algun moment m'han vist seriós, tens, que tinc mal caràcter. I a mi em costa molt emprenyar-me, però el dia que m'emprenyo... cuidao. Però soc una persona molt tranquil·la"

Arnau París i Jordi Cruz a 'Cuines' / TV3

Cruz parla de la feina, "quan estàs tot el dia com si et perseguís un lleó, costa parar. He après a prendre'm les coses una mica més tranquil·letes, tot i portar 30 anys sense parar. Les estrelles són una conseqüència de treballar molt", diu un xef que s'ho ha treballat de valent i que té tot el que té a força de talent i de moltes hores. "Potser per ego, o perquè a casa estiguessin orgullosos, em pensava que una forma era que em reconeguessin, perquè anímicament em feia falta aquest reconeixement. Quan amb 24 anys vaig rebre la primera estrella Michelin, i el pare i la mare estaven orgullosos, vaig dir: 'Ja està'. Però ja tenia la inèrcia i vinga i vinga... Vols dir que fan falta tantes coses?", es pregunta. Cruz, que té restaurants, que fa tele i no para, admet que "jo, amb el meu 'ABaC' en tindria prou. No em faria falta ni fer televisió ni tenir cinc restaurants. Amb un ben portadet, que tingués temps per estar a casa amb la meva dona i fills, amb la meva família, no passaria res". I és que, com ell diu, ha après que "la felicitat està en les petites coses". O en el fet de ser pare...

Jordi Cruz i Rebecca Lima són pares del seu segon fill Instagram

Cruz reconeix que ara ha après a parar, gràcies en part, a la família que ha format amb la Rebecca Lima i amb els seus fills Noah i Nico, nascut fa pocs dies. Li pregunta l'Arnau si es veuria sent feliç tornant a estar només a l''ABaC', cuinant tots els serveis del seu restaurant de Barcelona. I el de Manresa li confessa que "jo crec que el mateix món et va posant a puesto. I ara que el món està canviant, que hi ha una generació que potser la gastronomia 'finolis' no li importa tant, , ni els reconeixements tipus 'estrella' (Michelin), que tenen altres prioritats, disfrutar del temps lliure, dels amics... Bueno... estic a l'expectativa de 'aviam què passa', adaptar-me al que vindrà". El Jordi és conscient que "el poder el té la televisió, no el tens tu", parlant de la seva faceta televisiva a Masterchef. "Ets conegut perquè la televisió et posa allà, però has de ser conscient que el dia que no surtis per la pantalleta, s'ha acabat. No hi ha més. Per tant has de seguir sent la persona que has sigut sempre". Una conversa sensacional entre dos genis de la cuina. I de la televisió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!