El FAQS d'aquest dissabte ha vingut amb una (esperada) polèmica. Des del moment en que van decidir convidar al programa Cayetana Álvarez de Toledo, que ha escrit un llibre, Políticamente indeseable, ja se sabia que molts espectadors al·lucinarien i li girarien l'esquena al programa per convidar algú que per activa i per passiva ha deixat Catalunya de caure d'un burro i que l'únic que ha deixat anar per la boca des de fa un temps, són bajanades i falsedats sobre el que passa aquí i com de malament es tracta Espanya i la llengua espanyola i bla, bla, bla.

Una Cayetana, convé recordar-ho, que el 2018 va refusar la invitació del Preguntes freqüents, perquè segons ella, "TV3 no es una televisión. Es una máquina sectaria de destrucción del discrepante"... Es veu que ara ja no ho deu ser. Potser hi té alguna cosa a veure que ara ha de vendre llibres.

cayetana faqs2

Cayetana Álvarez de Toledo, al FAQS / TV3

El més demolidor ha estat un dels 9 encausats de Lledoners, absolts definitivament aquest divendres, que esclatava de mala manera en veure els continguts del programa i l'altaveu que se li proporcionava a la marquesa: ""sóc un dels represaliats dels 9 de Lledoners absolt ahir mateix. És increïble que obriu el vostre programa amb la presentació d'una bazòfia de llibre d'una feixista fastigosa com la Cayetana i en canvi no tingueu els sants collons de començar parlant sobre la nostra causa, per injusta i per ser un gran despropòsit. No teniu vergonya".

El cas és que Cayetana va estar en pantalla, a TV3, en prime time, durant 45 minuts on va fer el que d'ella s'espera: dir-les de l'alçada d'un campanar, verbalitzar alguna frase que feia vergonya aliena i fer el numeret sobre la llengua. Aquest cop, el hit de la nit va arribar amb un protagonista inesperat: el pinganillo.

El petit aparell que tenen molts presentadors perquè el realitzador o el director de programa els hi vagi donant indicacions, sobre canviar de tema, anar a publicitat o donar pas a un vídeo. Però el pinganillo també s'utilitza per d'altres coses. Per exemple, perquè els convidats que no entenen prou bé la llengua que es parla al programa o amb que li pregunta el presentador, rebin al moment la traducció en la seva llengua.

cayetana cris puig

Cayetana Álvarez de Toledo, al FAQS, amb Cristina Puig / TV3

 Cayetana, sempre a punt per fer la pixadeta contra el català, li diu només començar a Cristina Puig: "Ustedes han decidido que esta entrevista se desarrolle en catalán y me han llamado muy amablemente del programa para preguntarme si quería utilizar un pinganillo". Cosa que ella ha rebutjat.

Per què? Perquè ella és així d'estupenda i perquè li ha servit per fer el paperot grotesc que acostuma a fer: "Espero entender prácticamente todo lo que usted me diga, pero no utilizaría un pinganillo porque entre españoles no utilizamos pinganillos, que eso es como dar a entender que somos extranjeros entre nosotros o que el castellano es una lengua extranjera en castellano. El castellano es, no solo una lengua común, sinó que en este caso, además, es la lengua mayoritaria de Catalunya". En què quedem? No està tan en perill el castellà a Catalunya, on a les escoles s'adoctrina els nens i s'assenyala els que parlen en castellà?:

"Cuando tenemos una lengua común, es un gesto de cordialidad utilizarla"... També seria un gest de cordialitat, com ella diu, que els catalans poguéssim parlar en català, una de les llengües oficials de l'estat espanyol, a tot arreu, sense que a les espanyes convulsionessin i se sulfuressin cada vegada que això passa.

Qui li ha dit quatre coses ben dites ha estat una Pilar Rahola que l'ha ensorrat amb un recull de comentaris a xarxes imprescindible: "L’odi de la marquesa al català arriba ser patològic", "Cal molt de fetge, però molt de fetge…", "Ultra, autoritària i demagoga. Buf", "Escoltant a l’ínclita, a punt que em peti el cervell. Quina quantitat de barbaritats sense despentinar-se!!!!", "Cayetana: “la democracia que representa el Rey”... Afortunadament per a ella, i molts altres, Lluís Llach va aportar al programa una mica de seny: "En Lluís Llach m’ ha deixat tan bé el cos, que ni la Cayetana i els seu pinganillo estranger ho pot espatllar":

tuits rahola cayetana

Clar i català. Segur que a Cayetana no li ha calgut pinganillo per entendre la galeta amb la mà oberta que li ha dedicat la Pilar.