Pablo Urdangarin a quin suplement d'EN Blau va? A 'Casa Reial' o a 'Barça'? La seva professió és defensar els colors blau-grana a la secció d'handbol però no pot evitar ser el nebot del rei Felip VI, l'únic dels nebots que té una professió de debò. Tots quatre Urdangarin són catalans. De fet a La Zarzuela se'ls anomena despectivament "los catalanes". I com a tal, Pablo ha decidit evitar fer el dropo com Victoria Federica o Froilán i guanyar-se la vida honradament. És jugador culer i sembla que un dels bons. El seu pare era el millor.

pablo urdangarin barça GTRES
Pablo Urdangarin Barça GTRES

Pablo Urdangarin llueix samarreta, escut amb la senyera al pit i himne. Mai cap Borbó no ho ha fet. Però pel que fa a la llengua catalana és com Leo Messi: ni un mot català en públic. Ni una paraula, res. Com Messi, va ser escolaritzat a Catalunya però Pablo Urdangarin és català de naixement, va venir al món a la Clínica Teknon de la zona alta, i ha viscut sempre a l'Upper Diagonal. I clar, això marca. En català parlen els masovers de la finca de l'Empordà però ell evita el català, que ha estudiat a l'escola, fins i tot quan l'entrevisten a la TV del club. Així promociona el programa de Barça TV on l'entrevisten, en perfecte castellà de Pedralbes:

Pablo Urdangarin : "Hola me llamo Pablo Urdangarin y estaros atentos. Un saludo". Té el deix pijo de la zona on resideix, que arrossega les consonants i tanca les vocals. El contrast amb l'altre jugador, Roberto Domenech, és flagrant. L'altre parla normal mentre Pablo sembla que en qualsevol moment dirà "O sea, no te creo, para nada".  Segueix sent l'estrella més popular del Barça d'handbol. És guapo, royal, ros, alt, ulls blaus i quart cosí en la línia de successió d'Elionor. Al dorsal no hi posa Borbón, el seu segon cognom, sinó el d'un mite del club, Urdangarin. Iñaki ja no serà royal, però Pablo ho serà fins que es mori. 

Pablo Urdangarin EP
Pablo Urdangarin EP

Segons aclareix la mà dreta de Joan Laporta i mite de la secció d'handbol Enric Masip, el noi Urdangarin  hi és per mèrits esportius. És bon jugador, el Barça aposta per ell, un jugador català, bregat a la lliga francesa i amb 21 anys el futur del club. Els altres companys com ell provinents del Barça B parlaven en català a la TV oficial. A ell mai no se'l sent en la llengua pròpia de Catalunya. Té un accent castellà del lloc on ha crescut. Vídeo:

Barça TV

pablo urdangarin barça tv

Pablo Urdangarin, Barça TV

Pablo Urdangarin arrossega les esses "Esss increíble, y además en el Palau, que es tan histórico y tal". S'expressa ja com un esportista d'elit, amb tots els tòpics per no espifiar-la. Té fusta i desimboltura amb els mitjans. Només hauria de polir el català i agafar confiança. Excepte si és La Zarzuela qui li prohibeix parlar en català en públic. Perquè saber-ne, en sap.