María Xiao i Galia Dvorak són les dues representants de la selecció espanyola en la competició de tennis de taula femenina dels Jocs Olímpics de Tòquio. Malgrat la il·lusió amb la que arribaven a la cita, els resultats no han estat els somiats. La Galia quedava eliminada molt d'hora, mentre que la María, campiona d'Espanya, perdia contra la representant de Singapur Feng Tianwei en tercera ronda. Ara bé, el seu pas per la Vila Olímpica no ha passat gens desapercebut.

De fet, han estat les grans animadores de l'indret, fent 'patxangues' amb estrelles d'altres esports com Pedri o Pau Gasol i regalant raquetes signades a dojo. Una d'elles al mateix Pau, i una altra a Fátima Gávez, medalla d'or de tir i companya d'habitació. El bon rotllo de la parella segur que l'ha ajudada. Són unes cracs. I no només per aquests motius: entre d'altres, també per posar el diari 'Marca' en el seu lloc per masclista, com Xiao. 

María Xiao EFE

Galia Dvorak EFE

María Xiao i Galia Dvorak als Jocs Olímpics / EFE

No descobrim res si insistim en que un dels esports nacionals de l'espanyolisme és la gracieta, el menyspreu i l'insult per motius d'origen, cultura i llengua. I el que va passar amb la piragüista Maialen Chorraut, medalla de plata en K1 però atonyinada per parlar euskera amb la seva filla durant una connexió telefònica a la cadena COPE és una demostració incontestable. El modus operandi és el següent: 1) Patriota encén el televisor. 2) Comprova que hi ha algú amb la samarreta de la selecció espanyola a la pantalla. 3) Entra en estat d'eufòria o ràbia segons com vagin les coses. 4) Si hi ha medalla, èxtasi en plan Manolo el del Bombo. 5) Quan l'excitació baixa, va a Google a mirar d'on és el o la representant. 6) Si és basc, català, o no és prou espanyol, 'a por ellos'. I així cada dia. 

Tanmateix, de la mateixa manera que assenyalem atropellaments i comportaments reprovables, s'ha de celebrar quan assistim a conductes que dibuixen una societat totalment diferent. I la María i la Galia s'han guanyat una medalla de platí. Dvorak, ucraïnesa nacionalitzada i establerta a Mataró, i Xiao, nascuda a Calella malgrat portar molts anys a Cartagena, han donat tota una lliçó a les xarxes socials. Totes dues han fet servir el català per respondre piulades com la de Pau Gasol, l'alcalde de Mataró o el grup de Junts a l'Ajuntament de la capital del Maresme. Menys en aquest últim cas, curiosament la resta els havien escrit en castellà. En Pau n'és reincident en això d'oblidar-se del català a les xarxes. Que n'aprengui, que ja seria hora. 

María Xiao en català TW

Galia Dvorak en catalán 2 TW

Galia Dvorak en catalán 1 TW

Maria Xiao i Galia Dvorak responent tuits en català / Twitter

Dues gotes a l'oceà, sí, però reconfortants i que tant de bo siguin el preludi de moltes més. Felicitats i gràcies.