Carme Ruscalleda parla igual que cuina. Amb intenció, a foc lent, amb la millor matèria primera i amb un regust a la boca que trigues en oblidar. La xef mereixedora de set estrelles Michelin aconseguides amb els seus restaurants ha concedit una entrevista al diari El Mundo després de la publicació del seu nou llibre de receptes La magia de la cocina.

I com per art de màgia, com qui no vol la cosa, la periodista li pregunta sobre les notícies que van transcendir fa un temps sobre els restaurantes d'alta cuina que no pagaven als seus becaris. Una qüestió que, entre d'altres, va portar molts mals de cap a Jordi Cruz en parlar dels 'aprenents' que treballen al seu Àbac, suposadament de manera gratuïta.

jordi cruz

Cuatro

Especialment, quan el xef català va confessar-li a Risto Mejide al seu Chester que "Todo es una cerda mentira. Yo me llevo todas las hostias, yo soy el explotador. Pepe (Rodríguez) dijo lo mismo y al que zurraron hasta límites insospechados es a mí". Però Risto és molt Risto, i va posar el dit a la nafra: "¿Entonces se les paga?""Es un convenio en prácticas", responia Cruz. "¿Pero se les paga?", incidí Mejide. Fins que el convidat va respondre "no".

Carme Ruscalleda, en canvi, ha estat molt més contundent defensant la sí remuneració que han de tenir els becaris, com a mínim, els que treballen amb ella. La xef ha estat molt més directe que els seus col·legues de professió i ha volgut deixar clara la seva postura: "Siempre he tratado muy bien a los becarios. Soy muy consciente de que es un trabajo muy duro, que se les exige que no fallen cuando se están formando y por fuerza errarán. Para exigirles deben de tener una compensación económica. A mis becarios les pago un piso de alquiler que comparten, comen en la casa y tienen una asignación económica. Me parece lo honesto".

Honesta i sense pèls a la llengua.