Fa uns dies saltava la notícia que Susanna Griso i Carles Torras es donaven un temps per veure què passa amb el seu matrimoni. Després de 23 anys junts, "No hay una separación por el momento y el tiempo dirá si finalmente deciden tomar caminos separados pero, de hecho, pasarán las navidades juntos en su casa de Barcelona con sus tres hijos", deia el representant de la presentadora.

susana griso marit corre GTRES

Susanna Griso i Carles Torras (GTRES)

Veurem què passa els propers dies i si el seu matrimoni es recondueix o finalment decideixen deixar-ho estar. El que tampoc rutlla és la relació entre l'estat espanyol i les llengües que no són l'espanyol. El productor televisiu ha parlat de donar suport i tractar com es correspon a la llengua catalana i d'altres. Torras ha fet una piulada que és un directe a la jugular a aquells que encara s'empassen sopars de duro dels altaveus repressors unionistes que pregonen que el castellà a Catalunya està perseguit, les tesis esperpèntiques de Verónica Forqué i companyia o les anades d'olla de Ciutadans i bla, bla, bla.

Carles Torras

Carles Torras

Si hi ha una certesa a Espanya és el menysteniment que es fa a qualsevol llengua que no sigui el castellà. Però Torras ha escrit un prec, una petició, una ordre fins i tot, que si hi hagués un mínim de decència en la maquinària governamental espanyola no haurien de trigar ni un segon en aplicar. L'encara marit de la Griso verbalitza el que molts convidats de la seva dona a Espejo público es passen pel forro: la defensa de les llengües oficials d'un Estat pel que sembla que no existeixi res més que el castellà. Torras exigeix que "No se trata de permitir que hablemos en catalán, euskera o gallego. Esta fase ya quedó superada en 1975. Ahora se trata de que el Estado defienda estas lenguas con medidas de discriminación positiva para asegurar su futuro y promueva su oficialidad y reconocimiento en Europa".

Diu Torras que ja va quedar superada la fase de permetre que parlem en català. Lamentablement, sentint a molts polítics o els tertulians de molts programes, no està tan clar. Així que imaginin la poca fe de la xarxa en que l'Estat defensi llengües com el català per assegurar el seu futur...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat