Una de les polèmiques majúscules dels darrers dies va arribar dissabte, al Festival d'Eurovisió, on Melody va fer un paper discretíssim, on va guanyar Àustria i on tothom va parlar de la segona classificada, la representant israeliana, Yuval Raphael. Per què? Perquè va aconseguir guanyar el televot després d'obtenir tan sols 60 punts del jurat: va obtenir 297 punts, per damunt d'Estònia (258), Suècia (195) i Àustria (178). A més, RTVE insisteix en sol·licitar saber com s'ha distribuït el vot espanyol, és a dir, "quants vots va rebre cada país a Espanya". La corporació insisteix amb Israel i ha demanat debatre sobre el sistema de televot a Eurovisió, per tal de conèixer si es tracta del sistema "més adequat i si els conflictes bèl·lics ho condicionen". 

Dijous, en la segona semifinal prèvia a la final de dissabte, els presentadors Julia Varela i Tony Aguilar van recitar un missatge que no va agradar a l'organització: “Este año RTVE ha solicitado a Eurovisión un debate sobre la participación de Israel en el Festival. Las víctimas de los ataques israelíes en Gaza superan ya las 50.000 y entre ellas más de 15.000 niños y niñas según Naciones Unidas. Esta no es una petición contra ningún país. Es un llamamiento por la paz y el respeto a los derechos humanos acorde con la vocación integradora y pacífica del Festival de Eurovisión”. I què va passar dissabte? Missatge al canto només començar: "Frente a los derechos humanos, el silencio no es una opción. Paz y Justicia para Palesina". 

Aquest dijous al vespre, després del Broncano i La Revuelta, tocava un nou programa de Futuro imperfecto, on el mestre Andreu Buenafuente ha tornat a donar una lliçó de dir el que toca quan toca. El còmic de Reus s'ha posat seriós per parlar de la qüestió i de la politització en alguns programes com Eurovisió. Unes paraules rotundes: "¿Politizar es algo malo? Que algo esté politizado significa que ese algo nos preocupa. La gente buena, normal, aprovechamos los escaparates que tenemos para expresarnos. Ah! Y otra cosa: denunciar un genocidio no es política ni antisemitismo, es humanidad".

Unes paraules que han generat una gran controvèrsia i allau de reaccions a la xarxa, des que els que aplaudeixen amb les orelles Buenafuente per haver dit el que ha dit fins el que el critiquen per considerar que li balla l'aigua al govern de Sánchez. Sigui com sigui, l'Andreu fa i diu sempre el que li surt del monyo, i ens alegrem que segueixi sent així, per moltes crítiques i insults que pugui rebre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!