L'amo d'Inditex, Amancio Ortega, torna a ocupar portades i a rebre innumerables lloes per un costum que el gallec ha adquirit durant els últims anys: Les donacions milionàries. L'últim acte de filantropia d'Ortega és a tot arreu: 90 milions per a la construcció de set residències per a la gent gran a la seva terra natal. Abans van ser una pluja de milions per a la sanitat pública, o un milió de màquines de cosir a Bangladesh. Tot plegat, motius més que suficients per a la pràctica beatificació del magnat d'Arteixo. Especialment, des del sector conservador i de dretes espanyol. No passa el mateix a l'esquerra, que no combrega amb l'aplaudiment general per aquesta pràctica. Més pagar impostos i menys 'regalar' diners, més oferir condicions laborals dignes i menys maniobres de màrqueting. Hi ha debat, és evident. Un debat al que s'ha afegit el sempre àcid i punyent Antón Losada, gallec com el de l'imperi tèxtil. I així, com qui no vol la cosa, el professor ha fet números. I ho té clar: "Aún debe dinero"

Losada ha compartit un dels seus famosos vídeos on, en 40 segons, fa esclatar el cervell de molts fans de l'empresari: "Según mis cuentas, Amancio Ortega aún nos debe 150 millones de euros". Def con dos. Twitter començava a inflamar-se amb la calculadora de l'Antón, que estima que els tributs d'Ortega són molt menors que els que paguem la majoria dels mortals. "El año pasado, ingresó 1.600 millones en dividendos. Pagó un 5%, unos 80. Si pagará como usted o yo, deberían ser unos 320". 80 pagats i 90 donats fan 170. Encara en queden 150. Pecatta minuta, oi? Així sembla haver estat per a un bon grup de haters de Losada, a qui ha faltat poc per cremar-lo a la foguera. Però Losada no està sol.

amancio ortega gtres

Amancio Ortega Gtres

Antón Losada pensatiu @antonlosada

Anton Losada pensatiu @antonlosada

Sense entrar al detall dels números, alguna cosa tindran de cert si el punt de vista de Losada ha esverat tant als seguidors de l'empresari. Amancio és com la bandera: Un símbol intocable. Un pare de la pàtria. I un tio gilito de butxaques generoses.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat