El nivell de surrealisme d'aquest país definitivament ha tocat fons. Que un humorista hagi d'anar a declarar per un gag de ficció, ja no provoca riures, sinó vergonya: "no entiendo muy bien qué hago allí. Era una ficción. Y si la ficción es materia judicial, supongo que dentro de poco tendremos que ver pasar por un juzgado a Úrsula Corberó que tendra que declarar por haber atracado la Casa de la Moneda, y el peor de todos, Juanra Bonet, que debe ser encarcelado inmediatamente por detonar artefactos explosivos en un plató”, es queixava Dani MateoEl Intermedio.

dani mateo al jutjat

La Sexta

Poc després de la intervenció de Mateo al seu programa, va arribar el torn d'un dels mestres de l'humor, Andreu Buenafuente. El director de Late Motiv es nota quan està afectat per alguna cosa. Per molt còmic que sigui, el seu rictus no enganya. I aquest dilluns estava trist. Per a algú que li té tant de respecte a la comèdia, que s'estima la seva feina com ningú i que defensa a capa i espasa el fet de poder parlar de tot, fer humor de qualsevol cosa, tot el que s'ha generat arran de la mocada de Mateo amb la bandera espanyola el deixa K.O.

buenafuente late motiv

Movistar+

Començava el seu programa amb un monòleg dient que "al final va a haber más cómicos en los juzgados que en los escenarios". Fent ús de la seva habitual ironia, era rotund davant del que està passant els darrers temps en aquest país: "¿Qué ha hecho este hombre? ¿Mató a Kennedy? Este hombre estaba haciendo un gag, una ficción. Hoy ha sido un día triste para la libertad de expresión". Buenafuente es posa seriós: "Tiene nuestro apoyo, como lo tiene cualquier cómico que ejerce la libertad de expresión. Dijo Suetonio hace 2000 años: 'En un estado libre, el pensamiento y la palabra deben ser libres'". Però Suetonio no va viure a l'Espanya de l'any 2018.

Un monòleg que corre com la pólvora aquest dimarts i que molts aplaudeixen. Paral·lelament a aquestes paraules de Buenafuente algú que també està relacionat amb les paraules, l'escriptor Arturo Pérez-Reverte, hi ha dit la seva. També ha remogut consciències, però d'altra manera.

Perez reverte sergi alcazar

Sergi Alcázar

A través del seu blog, Patente de corso, explica el que sent després que fa unes setmanes "un presentador de televisión, cómico o algo parecido, se sonó las narices en una bandera de España". Pérez-Reverte confessa que en aquest tema no és imparcial, "pues tengo algún amigo humorista vitriólico a cuyo lado el fulano de los mocos y la bandera es un pastorcillo de Belén". També té una idea preconcebuda sobre banderes: "Las miro con un educado escepticismo que no excluye el respeto, no por ellas sino por quienes las respetan, ni disipa el desprecio, no por ellas sino por quienes las usan con vileza".

dani mateo bandera espanya  la sexta

La Sexta

L'escriptor dubta que els còmics d'aquest país utilitzin la seva llibertat d'expressió contra tot i contra tots: "Los que de verdad disparan contra todo son pocos. Lo que hacen casi todos es buscar el aplauso fácil de sus habituales, a quienes procuran no ofender jamás". Assumint que mocar-se és un acte lliure, "Si en España hay también humoristas basura, es porque hay un público que los jalea. Así que no veo por qué han de ofenderse aquéllos a quienes no va destinada la basura, siempre y cuando esa basura no vulnere las leyes vigentes". Pérez-Reverte, que habitualment ha protagonitzat alguna topada a Twitter amb els seus haters, ho té clar: "Con no verlo, asunto resuelto. Y si lo ves, pues oye. Asume lo que caiga. Que cada uno vea lo que prefiera ver, y que su humorista favorito se suene con lo que le salga del cimbel".