El diari El Mundo té una obsessió: fer que artistes espanyols parlin (malament) de Catalunya. Ho va fer la cèlebre Carmen Maura ("Me da rabia dar dinero a los catalanes porque no lo necesitan") i ho fa cada pocs dies amb els artistes d'esquerres, progres i clàssics espanyols.

En pocs dies Víctor Manuel, que ha pixat fora de test sobre Catalunya, i ara la seva dona, Ana Belén. La cantant i actriu de 70 anys promociona el seu paper de teatre a Mérida, la Cleopatra de Shakespeare, al costat d'un actor català de renom, Lluís Homar.

ana belen lluis homar EFE

Ana Belén i Lluís Homar, EFE

Però sembla que Homar no li ha explicat per què més de mitja Catalunya vol votar la seva independència d'Espanya. Així entén el conflicte Catalunya-Espanya l'actriu. La pregunta és capciosa "La pequeñez, ese egoísmo que nos invade, ¿no lo representa el independentismo más que nadie?". Esbiaixat fins a la nàusea.

Ana Belén toca el violí: "Yo cuando escucho palabras tan importantes como "la unidad de España"... siempre digo que es mejor hablar de la unidad de los españoles. Es tanto lo que nos une que por qué vamos a renunciar. Todas esas cosas tan rimbombantes como la bandera, la unidad de España... Me parecen bien para quien las quiera, pero me importa más lo cercano, ese otro que me encuentro por la calle y que no lo veo como diferente, ni como alguien raro". Poètic, però d'emancipar-se, independitzar-se i decidir marxar, ni parlar-ne.

ana belen EFE

Ana Belén, EFE

No satisfet amb la resposta anti-independentista de l'artista, li repregunten estil El Mundo "Lo peor también es la fractura social entre las propias familias en Cataluña...". Quina mandra la fractura al 2021. Ana Belén: "No tengo la varita mágica, pero si no se habla, no hay ninguna posibilidad de arreglo. La ruptura sería una pena, una lástima, por un lado y por otro. A mí me unen tantas cosas con Cataluña, tengo ligadas tantas cosas a mi vida y tantos amigos allí que no quiero renunciar a eso, a mis afectos... Es tan complicado todo".

Gens complicat. No cal que renunciï a res si Catalunya és Estat, pot anar a  fer-hi gires i visitar amics. La independència no li ho impediria. És un argument afectuós però fal·laç.