És una delícia escoltar les converses que tenen lloc entre les parets de Al cotxe! que condueix Eloi Vila per tot Catalunya. Aquest dimecres encara ho ha estat més. Comptar amb una escriptora del talent, la intel·ligència i el seny d'Almudena Grandes no passa tots els dies. Per això, paga molt la pena atendre a les reflexions que va dir l'autora de La madre de Frankenstein

almudena grandes al cotxe

TV3

Grandes va parlar de les seves novel·les, com la darrera, situada en un manicomi a l'Espanya dels anys 50: "En esa época, España se parecía mucho a un manicomio. Era y sigue siendo un país complicado". Què queda d'aquella Espanya?, li pregunta el presentador. I l'escriptora té clar que moltes més coses de les que hauria cregut: "La irrupción de Vox... me ha asombrado esta vuelta a las esencias rancias de la España inmortal. España es un país que tiene una crisis sistémica, territorial, institucional (la monarquía, la judicatura...), de fe, de moral pública en un país donde se ha robado tanto y en todas partes. Todas esas crisis, en el fondo derivan de la decisión que se tomó de fundar una democracia del 'vamos a hacer como si no hubiera habido una dictadura'".

almudena grandes al cotxe 2

TV3

L'autora de Las edades de Lulú, Los pacientes del doctor García o El corazón helado no defuig la qüestió catalana. L'escriptora madrilenya té clar què cal per abordar la crisi territorial: "De momento, reconociéndola y sentándose a hablar y escuchar a los demás". Defensora acèrrima de l'estat federal, aprofundeix en la seva tesi: "Es que yo soy republicana. No es que defienda el estado federal, es que una solución federal es la única que puede funcionar en este país". Vila li recorda encertadament que "aquí en Catalunya mucha gente no se lo cree, porque cuando ha habido la opción de avanzar por este camino, no se ha avanzado". Grandes ho entén: "Es que es una palabra que da mucho miedo. Los políticos no pueden decir 'federalismo' con tranquilidad porque parece que les van a crucificar. Falta siempre valor, y el coraje es una cualidad fundamental en los políticos". 

Qualitat que sovint, brilla per la seva absència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat