Dos dies després de la mort de Francisco Franco el 20 novembre de 1975, Joan Carles I va ser proclamat rei d'Espanya, restituint la monarquia espanyola després de gairebé quatre dècades del règim franquista. A causa del context polític de l'ascens al tron del Senyor Joan Carles I, diversos grups insurgents podrien haver tingut la intenció d'atemptar contra la integritat del rei, situació que va arribar a orelles de la morta reina Isabel II, que temia que Joan Carles I fos assassinat en algun moment del seu regnat. Afortunadament, això no va succeir, però sí que va determinar l'estreta relació que es va crear entre la monarquia espanyola i la Casa Reial britànica fa alguns anys.

Aquesta informació s'ha recollit al llibre 'Isabel II, vida d'una reina 1926-2022', publicat per l'editorial Planeta per l'autor Robert Hardman. De fet, aquest llibre ha estat tan rellevant en els últims dies que l'ex primer ministre britànic, Boris Johnson, li va regalar un exemplar al president d'Ucraïna, Volodímir Zelensky, durant la seva última visita a Kíev. Hardman ha considerat aquesta acció com una representació del 'soft power' ('poder tou') d'Isabel II per incidir de manera positiva en les relacions internacionals.

En aquest llibre, a més de criticar la imatge distorsionada que algunes produccions com 'The Crown' han fet de la figura de la reina Isabel II, l'autor també assenyala alguns episodis i detalls importants durant el seu regnat, incloent la revelació que la morta sobirana del Regne Unit estava realment preocupada perquè Joan Carles I d'Espanya pogués ser víctima d'un atemptat mortal durant els seus primers anys de regnat.

La reina Isabel II i el rei Joan Carles I
La reina Isabel II i el rei Joan Carles I

Joan Carles I li va demanar consells a Isabel II quan va ser proclamat rei el 1975

En una entrevista concedida a 'Vozpópuli', l'autor revela com va ser la relació entre Isabel II i Joan Carles I. Durant la xerrada, l'entrevistador li indica a l'autor que ell havia escrit en el llibre que Joan Carles I va cridar a Isabel II per demanar-li una sèrie de consells quan va ascendir el tron, i ella li va recomanar que realitzés una sèrie de viatges al voltant d'Espanya per estar en contacte directe amb els ciutadans, demostrant que hi havia una bona relació entre ambdós monarques, a la qual cosa Hardman va contestar: "Totes les monarquies europees estan molt connectades, en general, totes tenen bona relació, estan connectades per llaços familiars... Ella estava encantada amb la restauració de la monarquia a Espanya, perquè no té a veure amb tenir títols sinó amb tenir una missió per a la democràcia".

En aquell moment, l'autor va assenyalar que Isabel II estava realment preocupada per la integritat física del rei d'Espanya. "Ella pensava que la monarquia protegia el procés democràtic i estava preocupada per Joan Carles, perquè uns informes d'intel·ligència apuntaven que l'anaven a assassinar. Tenia por per això i hi havia un gran desig que les coses sortissin bé", i així va ser. Actualment, Joan Carles I té 84 anys, i encara que va abdicar el 2014 continua utilitzant el títol de rei amb caràcter honorífic i el tractament de "majestat".