A to amb la cura al medi ambient va arribar el 'upcycling', la moda per reutilitzar dissenys i reduir els elevats índexs de contaminació existents al sector, mentre s'obtenen productes d'un valor superior als originals. Emma Watson, Rosalía i Miley Cyrus són amants del 'upcycling', i l'han incorporat al seu armari per lluir peces de luxe redissenyades en catifes vermelles i presentacions de televisió, superant el tabú de la roba de segona mà i enarborant la bandera del reciclatge també en la indústria de la moda.

Recentment, la cantant Rosalía es va presentar en 'The Tonight Show' amb Jimmy Fallon, enfundada en un vestit de ras i botes de llana que no van deixar a ningú indiferent, juntament amb una jaqueta i samarreta semitransparent, dissenyades per Sami Miró, una artista del 'upcycling' que sap donar-li nova vida a les peces vintage. "Em va criar el meu papa i tenia un germà més gran, així que sempre vaig utilitzar les seves peces de segona mà. A una edat primerenca, vaig haver de descobrir com fer que aquesta roba d'home gran i folgada em quedés bé. Vaig fer el que vaig fer perquè m'encantava i em feia sentir segura", va assenyalar la propietària de Sami Miró Vintage, la seu del qual és a Los Angeles. La dissenyadora va aconseguir convertir el seu passatemps de la infantesa en una marca de moda adorada per celebritats com Bella Hadid, Rosalía i Selena Gomez, entre d'altres.

Rosalía/ Agencia

Rosalía/ Agencia

El 'upcycling' consisteix a transformar objectes que han finalitzat el seu període de vida útil en altres béns de més qualitat, destinats a determinats usos diferents dels primigenis per als quals van ser fabricats. El món de la moda és probablement el sector on els exemples d'upcycling són més freqüents. D'una banda, els romanents de tela que es generen durant els processos de producció tèxtil en cadena es reutilitzen per dissenyar noves i innovadores peces de roba. A més, els dissenys originals de vestits, samarretes o banyadors a partir de roba utilitzada o donada per propietaris que ja no les utilitzen, poden ser reutilitzades i recreada amb nous elements i dissenys que ajuda a reduir els elevats índexs de contaminació tèxtil al planeta.

"La reutilització de materials és una manera eficaç de trobar solucions als problemes que la moda crea per al medi ambient; per a mi no és una tendència, és una filosofia creativa", assenyala el dissenyador xilè Sebastián Albornoz de Ruffray, de la marca francesa Sevali que ha portat el 'upcycling' a un altre nivell. Sota el concepte 'Upcycled Couture' la firma proposa peces úniques creades a partir de peces vintage, barrejant artesania tradicional, materials reciclats i objectes improbables. Des de Doja Cat passant per les estrelles del K-Pop, Blackpink, Alexa Demie i la mateixa Rosalía, han apostat pels dissenys de la jove marca francesa.

Emma Watson/ Agència

Emma Watson/ Agència

Grans firmes com a Marine Serre, Viktor & Rolf, Sacai, Vetements estan creant moda sostenible, amb peces realitzades a partir de peces reciclades. Així mateix, dissenyadors com John Galliano, Tomo Koizumi, Martin Margiela, també s'han convertit en defensors de l''upcycling'. Emma Watson, Rosalía i Miley Cyrus, al costat de Lady Gaga, Camila Cabello o Cara Delevigne s'han aliat al 'upcycling' per apostar pel reciclatge tèxtil.