El passat 8 de setembre Isabel II va morir als seus 96 anys al seu castell de Balmoral. D'acord amb un comunicat de la família reial britànica, la seva mort va ser causada per la "vellesa". Tanmateix, gairebé tres mesos després ha transcendit que el veritable motiu va ser un càncer del que està prohibit parlar.

La informació la va donar a conèixer Gyles Branreth, amic proper del príncep Felip, al seu llibre Elizabeth: Intimate Portrait. "Havia sentit que la Reina tenia una forma de mieloma, càncer de medul·la òssia, el que explicaria el seu cansament i pèrdua de pes i aquests 'problemes de mobilitat' que sovint ens preocupaven", resa un fragment de la biografia.

El text explica que "el símptoma més comú del mieloma és el dolor ossi, especialment a la pelvis i la part baixa de l'esquena, i el mieloma múltiple és una malaltia que sol afectar als ancians".

Tanmateix, assegura que la reina Isabel II hauria acceptat la seva realitat "de bon grat", encara que sabia que el seu temps era limitat.

Llitera Parker i La Reina Isabel II The Royal Family web
Llitera Parker i La Reina Isabel II

Temps difícils per a Isabel II

D'altra banda, Branreth també relata la forma en com li va afectar a la monarca la mort del seu marit Felipe, el duc d'Edimburg, el 2021. La mare de Carles III era de l'opinió de "mantenir-se ocupat ajuda", fins que a la tardor de l'any passat va sentir "una davallada d'energia" i els seus metges li van aconsellar que reduís els seus compromisos, ressenya Informalia en el seu lloc web.

La reina no es va separar per a res del seu espòs abans que morís, malgrat que no estava amb ell en el moment de la seva mort. Brandreth diu que tot va ocórrer tan ràpid que el personal del palau no va poder despertar a la reina a temps. I malgrat el seu dolor, va veure que era el seu "deure cristià" continuar i va dir: "La vida continua. Ha de continuar", recull Sipse.

Així mateix, quan la reina es va sentir més dèbil, va omplir el seu temps veient el drama de la BBC Line of Duty, afirma el biògraf. "El meu espòs certament no ho hauria aprovat", es diu que va comentar.

Un altre dels difícils moments que va haver d'experimentar la reina durant aquests últims anys va ser "acomiadar" el príncep Andreu per la seva vinculació amb el cas Epstein. Segons l'escrit al llibre, després que el seu fill li expliqués la seva versió sobre aquest cas, Isabel II li va dir la següent paraula: "Interessant".

En aquest sentit, Brandreth assenyala que la reina va continuar confiant en el seu Andrés, però va ser contundent en decidir que havia d'abandonar les seves funcions públiques.

Altres detalls revelats en la biografia

Segons el biògraf, una de les últimes alegries de la reina Isabel II la va viure gravant el divertit berenar amb l'os Paddington que es va emetre durant el seu Jubileu de Platí. Ho va descriure com un moment "molt divertit". I estava encantada que tots el mantinguessin en secret fins que es va mostrar en el concert, dient: "Això va ser encantador", assenyala The Sun.

També explica que tenia un mòbil personal des del qual enviava i rebia missatges, encara que s'encarregava que els seus nets no l'utilitzessin a la taula per cap motiu.