Després de diversos anys d'espera 'Top Gun: Maverick' va arribar a la gran pantalla trencant un rècord en la seva estrena. En els seus primers tres dies en cinemes dels Estats Units i el Canadà, la seqüela de Tom Cruise va recaptar uns 124 milions de dòlars, segons va informar diumenge Paramount Pictures. Però aquest no és l'únic rècord que té la pel·lícula acabada d'estrenar. Perquè l'actor de 59 anys pogués viure la veritable experiència de ser un pilot de la Marina de Estados Units, va ser necessari desemborsar una forta quantitat de diners.
La producció en va pagar 11 mil 374 dòlars per hora a la Marina de los Estados Units, perquè Tom Cruise pogués utilitzar el F/A-18 Super Hornets, encara que una de les condicions va ser que l'actor no podia tocar els controls. Paramount Pictures va detallar que Cruise va crear el seu propi programa d'entrenament de vol exigent, amb veritables pilots de l'Armada, perquè els joves actors poguessin suportar els rigors de les maniobres aèries que provoquen nàusees.
35 anys després, Tom Cruise, torna al cel per a aquesta esperada seqüela, on lluu com si els anys no passessin per a ell. Amb els seus tres Globus d'Or i les seves tres nominacions als Premis Oscar, l'actor torna a donar-li vida a l'inoblidable 'Pete "Maverick" Mitchell'. El premiat artista, famós, per realitzar les seves pròpies acrobàcies, va insistir que tots els actors que interpretessin pilots a la pel·lícula, volessin en un dels avions de combat construïts per Boeing Co. perquè poguessin entendre el que se sent ser un pilot operant sota la tensió d'immenses forces gravitatòries.
Glen Roberts, cap de l'oficina de mitjans d'entreteniment del Pentàgon, va dir que la Marina va permetre que la producció utilitzés avions, portaavions i bases militars, encara que va aclarir que els veritables pilots de 'Top Gun no s'assemblen als "envanits transgressors de regles retratats a la pel·lícula", perquè aquestes persones "mai no existirien en l'aviació naval". La Marina nord-americana va facilitar que la producció utilitzés avions, portaavions i bases militars, com ho va ser en la Naval Air Station Lemoore a Califòrnia, i encara que no va deixar que els seus costosos avions fossin manejats pel protagonista de 'Misión Impossible', sí que va permetre que ell i els actors estiguessin abordo durant els vols. A més, se'ls va sol·licitar als actors completar un curs de formació sobre com sortir de l'avió en cas d'emergència i com sobreviure al mar.
'Top Gun: Maverick' va tenir un llarg recorregut per arribar a les sales de cinema. La seqüela de la cinta del mort Tony Scott, que es va estrenar el 1986, originalment anava a debutar a l'estiu de l'any 2020 i la seva campanya de publicitat va començar el juliol de 2019. Tanmateix, la pandèmia del coronavirus va alterar tots els plans, i la seva estrena va ser postergada diverses vegades. Dirigida per Joseph Kosinski, produïda per Jerry Bruckheimer, i coproduïda i cofinançada per Skydance, la producció va costar uns 152 milions de dòlars, inclosa la milionària suma pagada a la Marina nord-americana per l'ús dels avions.