Si qualsevol de vostès agafa la cartellera teatral de Barcelona, es trobarà que entre la molta oferta possible, hi ha obres com Fedra, estrenada aquest dimecres al Teatre Romea, amb Lolita Flores al capdavant o Ultrashow de l'humorista de Las Palmas Miguel Noguera al Goya. Aquest 2019 també veurem als teatres catalans obres com El desguace de las musas, Señora de rojo sobre fondo gris o Una noche con Enrique San Francisco, amb els madrilenys Gabino Diego, José Sacristán o Enrique San Francisco; o Todas las noches de un día i Ya lo digo yo, amb els lleonesos Carmelo Gómez i Dani Martínez, respectivament. Totes són obres on l'idioma que es parla és el castellà.

jose sacristan doble efe

José Sacristán (Efe)

carmelo gomez

Toni Cantó és valencià. I actor de teatre, a més de diputat per Ciudadanos al Congrés. Actualment està representant l'obra de Tracy Letts Linda vista al Teatro Valle-Inclán de Madrid. Però Cantó no sembla haver-se donat per al·ludit amb el títol de l'obra perquè amb les darreres declaracions que ha fet no sembla haver estat molt sagaç. El polític i actor està encantat de tornar a pujar als escenaris mentre la seva activitat a l'Hemicicle li ho permet, però en una entrevista al diari El español ha demostrat que la seva tasca al partit taronja li fa dir frases que el deixen en evidència.

toni canto teatre

Linda vista

"Yo tengo mucha suerte porque mi personaje abandona sus sueños, y eso le convierte en un cínico, alguien que se enfrenta a los demás con amargura", així parla Cantó del seu personatge. Però parlant com a ell mateix, demostra que l'amargor se l'endú quan surt del camerino. Parlant de les conseqüències que ha viscut, diu, per ser un polític-actor o un actor-polític, assegura que "cada vez es más difícil actuar en ciertos sitios. Hay territorios y ciudades que están vedados, y eso hay que denunciarlo porque es una vergüenza que ocurra en la España del siglo XXI. Estoy castigado”.

felix alvarez toni canto gtres

GTRES

Evidentment, triga poc en sortir la paraula Catalunya: "es obvio que hay territorios donde por hacer teatro en español ya no puedes entrar, como en Cataluña. Yo hace años que no puedo trabajar allí por hacer teatro en español. Me parece una autentica vergüenza". Teatre en espanyol com el que fa actualment a Catalunya Lolita o el que faran José Sacristán, Gabino Diego o Carmelo Gómez...

Lolita Flores. Fedra. Focus

Focus

"Estoy muy lejos de la España de las trincheras a la que nos empujan desde Vox, Podemos o los independentistas. Esa gente no trata lo que importa a los españoles, y que es algo de lo que habla la función: la precariedad, el ni llegar a final de mes, los fallos en educación y sanidad."... Els indepes, com la ultradreta. Tot en ordre. Cantó també es compara amb Robert de Niro o Clint Eastwood: "Yo soy el primer actor diputado en el Congreso y veo que en otros países se vive con normalidad que De Niro haga campaña por Obama o Clint Eastwood por el candidato republicano".

toni canto teatre2

Linda vista

I conclou assegurant que es considera millor actor des que és en política, "porque ver lo mejor y lo peor de la naturaleza humana, una lección necesaria para la profesión”. Potser es considera millor actor des que és en política. El que no està tan clar és que sigui millor polític després d'haver estat actor.