La vida de Shakira ha patit una rebolcada descomunal durant aquest 2022. És l'any en el que tot s'ha anat a fer punyetes, especialment la seva vida íntima, de parella i familiar. Ha trencat amb Gerard Piqué després de 12 anys de relació aparentment idíl·lica, coronada amb el naixement de dues criatures adorables. La fi de la seva història és dolorosa, amb la infidelitat com a principal causa del conflicte. Filtracions, fotografies, testimonis, fins i tot un assetjador a les portes de casa... no hi ha dia en el que no tinguem dos o tres capítols més de serial rosa del moment. No ha de ser fàcil de pair. Però no és l'únic mal de cap de l'artista, no. Hi ha un altre tema molt delicat que li preocupa: la causa judicial oberta per defraudar a Hisenda. El jutjat ha refusat el seu recurs i haurà d'anar a judici. Té mala cara la cosa, podria comportar pena de presó.

A Shakira se l'acusa d'un frau fiscal de 14'5 milions d'euros, perquè el jutge considera que entre 2012 i 2014 ja era resident fiscal a Espanya i havia de pagar els seus impostos. Ella, però, assegura que tenia fixada la residència a Bahames, i que era una "nòmada del món" per la seva feina. Que si la veien per Barcelona era casual, esporàdic. Malauradament, les seves publicacions, visites de familiars, extractes de targetes de crèdit, compres de cases i fins i tot el seguiment de l'embaràs d'en Milan es feien a la capital de Catalunya. O el que és el mateix: passava més de 183 dies a l'any a l'Estat espanyol, la mare dels ous del problema. Per molt que ho ha intentat, no cola. A judici. I pinten bastos. Sempre que, és clar, no arribi primer a un pacte amb la Fiscalia.  

Piqué Shakira GTRES
Gerard Piqué i Shakira, camins separats / Foto: GTRES

El gir radical de la defensa de Shakira, influït pel que ha passat amb Gerard Piqué 

Durant tot aquest procés judicial Shakira ha mantingut la línia dura de defensa aconsellat i recolzat pel mateix Gerard Piqué. El futbolista havia passat per problemes amb Hisenda i, tot i perdre el cas en primera instància, va aconseguir que el Suprem li anul·lés una multa de 2.100.000€. Piqué confiava en l'equip legal que els representava a ulls clucs, i així ha estat durant anys. Però la sòlida postura de la cantant comença a trontollar. Més aviat, a bellugar-se. I el motiu és precisament la ruptura sentimental amb el central culer. La separació és total, i l'estratègia ha fet un gir radical, com s'explica aquest diumenge a 'El País'. "Busca un pacto con la Abogacía del Estado y con la Fiscalía que le permita evitar la cárcel a cambio de aceptar que defraudó y de pagar una multa millonaria", asseguren.

Shakira gafas GTRES
Shakira, preocupada / Foto: GTRES

Shakira vol evitar la presó i un judici espectacle

El temps s'esgota. Shakira no vol presó, i sobretot, no vol un judici espectacle en el que la seva vida íntima quedarà totalment al descobert: es tracta precisament de demostrar i documentar què feia, amb qui anava i com gastava els diners durant aquella època a Barcelona, els millors anys de la seva relació de parella. Un xou més que afegir al programa de circ en el que s'ha convertit el seu dia a dia. Afirmen que "pretende cerrar un capítulo judicial que le afecta mucho emocionalmente", i que la deixaria amb les mans lliures per marxar definitivament a Miami. Vol abandonar Catalunya, i a ser possible, amb la canalla. Piqué, però, no està per la labor. Aquesta és l'altra gran guerra legal a la vista, la de la custòdia i la residència dels seus descendents. Molta planxa. 

Shakira enfadada GTRES
Shakira s'ho està pensant molt / Foto: GTRES

La tempesta no només no ha passat. És que només era xirimiri. El pitjor podria estar per arribar.