Salut Cebrià, més coneguda com Santa Salut, és una MC catalana que és en boca de tothom. ​Les lletres de la seva obra són de denuncia social i de temàtica anticapitalista, antifeixista, antiracista, i feminista. Una artista de cap a peus amb el cap, precisament, molt ben moblat. Els seus pares li van posar el nom en honor a la patrona de Sabadell, la seva ciutat. I del que fa, com pensa i la salut de la seva llengua materna n'ha parlat en una entrevista pel diari El Mundo després de visitar Madrid tornant de Mèxic i l'Argentina. Santa Salut porta tres anys guanyant-se a pols ser un nom a tenir en compte en el panorama del rap nacional gràcies als seus dos discos, Conversaciones Internas (2019) i el més recent Discordia (2022).

santa.salut 274010483 4336453923122608 4572764956150956343 n

santa.salut 270219085 223990096581057 8486790816048805029 n

Santa Salut / @santa.salut

Santa Salut respon a les preguntes com escriu les lletres o com canta damunt l'escenari: amb una força i una contundència que no deixa lloc a dobles interpretacions. Demolidora amb el que vol dir i amb com ho vol dir, l'artista de Sabadell no té pèls a la llengua i parla clar i català dient a les coses pel seu nom. La cantant es caracteritza per, entre d'altres coses, dir i fer el que li rota, i ens n'alegrem. Escriu i canta en l'idioma que li ve de gust, només faltaria, però això sembla que estranya segons qui. En el seu repertori trobem molts temes cantats en castellà, però també, algunes peces escrites i cantades en català, com Sense tu, Un altre petó, Bala perdida o Marcada:

L'artista considera imprescindible l'aspecte social de la música, "por ejemplo, Serrat y toda esta peña de la época del franquismo, aunque fuera metafóricamente se estaban quejando del franquismo y todo Cataluña aplaudía y estaba en plan: gracias gracias gracias". Parla de feixisme, de la repressió, i de la necessitat d'alçar la veu, amb o sense un micro al davant. Per exemple, defensant la seva llengua. El Mundo li pregunta precisament sobre el fet que tingui diferents cançons en català i li pregunta: "¿Por qué cantar en catalán? ¿Cuál es tu objetivo?". La seva resposta no pot ser més rotunda: "Canto en catalán porque es mi lengua materna, es mi tierra. Yo voy a apoyar el catalán en todo lo que pueda. Siento que tengo que hacerlo y quiero hacerlo más. Como todas las lenguas que no son el español, son lenguas reprimidas, que se busca que se pierdan. ¿Por qué no hay escolarización en gallego obligatoria? ¿Por qué tienes que pagar para ir a una ikastola? Ser bilingüe es positivo y aporta riqueza cultural. Mis padres vivieron ya los restos del franquismo, bueno, que nunca se ha acabado de ir, y han luchado para tener una escuela en catalán y es algo que me han inculcado. Yo toda la vida he hablado catalán en casa y, mírame, hablo perfectamente castellano". Pam. En tota la boca dels ultres espanyols que sulfuren quan senten parlar la nostra llengua o que diuen estupideses sobre els nens a les escoles catalanes.

santa.salut 109777126 1524070737800974 369412006854196700 n

Santa Salut / @santa.salut

El mitjà insisteix: "¿Crees que puede ser un hándicap a la hora de expandir tu música?". I Santa Salut en mode Santa Paciència: "Por lo que veo, no. A la gente le encanta que lo haga en catalán. Por ejemplo, muchos seguidores de México me escriben diciéndome que están intentando aprender el idioma gracias a mí. ¿A cuánta gente conoces que escucha Wu-Tang Clan o Notorius Big y no entiende perfectamente inglés? La música no entiende de idiomas". Meravellosa. I molt educada, perquè quan li han preguntat per què canta en català podria haver-se limitat a dir: Porque sí. O porque me sale del moño. Que potser a un cantant espanyol li pregunten '¿Por qué cantar en español? ¿Cuál es tu objetivo?'?. Doncs això.