Interessantíssim el debat que han abordat Xavier Sardà i Anna Boadas a l'Obrim fil de TVE en català sobre la identitat de gènere i les relacions personals, afectives, sexuals i de parella i tot l'allau de possibilitats i identitats. El programa ha comptat amb testimonis tan interessants com la Bel Olid i el seu marit, embarassat de set mesos, el Pol Galofre. Però no van ser els únics testimonis. Un programa necessari ple de declaracions que feien pensar, amb identitats de tota mena a plató, explicant com se senten, què els hi agrada i posant damunt la taula els molts tabús que encara té la societat actual, que continua mirant de reüll què fa i com és el del costat.

obrim fil

'Obrim fil' (TVE)

El dret a ser i mostrar-te com ets, pregonava el programa. I el dret a estimar com ens doni la gana. "Jo no sóc poliamorós", va dir sorneguer Sardà. Però uns dels convidats, sí. L'actriu i directora teatral Laura Giberga i l'home amb qui comparteix moltes coses de la seva vida, el pintor Xavi Mateo, que van oferir el seu poc habitual testimoni. "Sou parella fa temps, però no una parella convencional", els presenta Boadas. 

laura gibert i marit obrim fil

Laura Giberga i Xavi Mateo, 'Obrim fil' (TVE)

"Som una relació sexo-afectiva des de fa quatre anys", puntualitzen ells. "Bàsicament nosaltres no busquem el concepte parella. Vivim a la mateixa casa, compartim espais comuns, però també ens agrada compartir la vida amb altres persones". La presentadora els hi pregunta si a l'espai comú que tenen, la seva casa, poden venir altres relacions o no: "Sí. Però com no tenim habitació de convidades, alguna vegada algun dels dos s'ha quedat al sofà, però altres vegades ens cedim l'espai, anem a dormir a casa d'un amic o amiga i marxem uns dies". Més preguntes: "Si esteu acompanyats, l'altre pot venir i esteu els tres junts?". resposta: "Depén. Si ho hem decidit, sí". 

laura gibert i marit obrim fil 3

Laura Giberga i Xavi Mateo, 'Obrim fil' (TVE)

"Com es controla la gelosia?", pregunta Sardà. "Miran-te-la amb tu. El pitjor de la gelosia és l'imaginari que genera. Surten moments conflictius perquè t'enfronten amb uns patrons amb els quals ens han criat i que no ens han preparat". Intervé Sardà novament: "En canvi, no hi ha engany...Als gelos, de vegades, és molt pitjor el que imagines que el que passa"

sarda

Xavier Sardà a 'Obrim fil' (TVE)

laura obrim fil

Laura Giberga, 'Obrim fil' (TVE)

xavi obrim fil

Xavi Mateo, 'Obrim fil' (TVE)

"Mai heu pensat: m'estimo més estar sense tu?", segueix Sardà. "No. Sí que et planteges coses quan la cosa et cou. Penses: val la pena? I automàticament, val la pena, perquè la meva llibertat personal i aprens a respectar la llibertat de l'altre", diu ell. Intervé Giberga: "Jo havia sigut monògama i fidel a mort. I quan parlava amb algú que em pogués sentir atreta o jo atraure, poses un vel perquè no es llegeixin segons quins comportaments perquè no hi hagi mal entesos o es pugui crear una situació complicada de gestionar. I aquest vel és una forma de deixar de brillar com a persona". Una oferta excel·lent per la nit del dijous. Un programa sensacional. Recuperin-lo a la carta.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat