Van ser només 19 episodis, però tothom té la sensació que van ser centenars. És el que té haver-la posat i tornat a posar a TVE una vegada i una altra, fins que hagi acabat tenint un color sèpia molt característic. Parlem, evidentment, d'una de les sèries més emblemàtiques de Televisió Espanyola de tota la seva història, sinó la que més. Una sèrie que explicava la vida d'una colla d'amics estiuejant a Nerja, els enfrontaments amb els seus pares, els primers amors o descobriments (impossible oblidar el nyonyisme de 'Bea ya es mujer', quan li ve la regla per primer cop), o les turres plenes de moralina dels dos personatges adults protagonistes, un mariner amb la barca ('La Dorada') enmig del camp i una pintora. Parlem, evidentment, de Verano Azul... Qui no recorda allò de Del barco de Chanquete no nos moverán?

Aquest va ser un dels moments àlgids de la sèrie rodada entre finals d'agost del 1979 i tot l'any següent, dirigida per Antonio Mercero, i emesa a principis dels anys 80 per primer cop. Però, evidentment, n'hi va haver moltíssims més: l'esmentada regla de Bea, les passejades en bicicleta xiulant la musiqueta de la careta inicial, quan Javi es queda en pilotes davant d'unes noies a una piscina, Piraña menjant-s'ho tot, quan els nens comencen a parlar a l'inrevés o quan responen a tot "a lo mejor". Sense dubte, però, l'escena més emblemàtica de la sèrie, la que tothom recorda, la que va provocar un trauma a milions d'espectadors, va ser quan van veure aparèixer un dels nois, el que vivia al poble, Pancho, per la platja, desencaixat, cridant allò de "Chanquete ha muerto".

L'actor que donava vida al mític Chanquete, Antonio Ferrándiz, ja va morir fa temps. La vida, pel que fa a la resta d'actors de la mítica sèrie, ha anat per molts i diferents camins. Que es dediquessin a la interpretació, només dos, María Garralón ('Julia') i, amb força èxit, Juanjo Artero ('Javi'), en sèries com El comisario, El barco o Amar es para siempre. La resta de nois de la colla han viscut allunyats dels escenaris i les càmeres. Miguel Ángel Valero, per exemple, el cèlebre 'Piraña', és enginyer de telecomunicacions, o Miguel Joven ('Tito', el més menut) és guia turístic precisament a la Nerja on es va rodar la sèrie. A qui més ha castigat la vida, però, és a qui feia el paper precisament de 'Pancho', el noi del poble, gran amic de Chanquete, que ve corrents plorant la seva mort. José Luis Fernández ara té 58 anys i segons una companya, María Garralón, està passant per un moment complicat.

pancho
José Luis Fernández, 'Pancho' a 'Verano azul'
pancho i julia
Actors de 'Verano azul', amb José Luis Fernández i María Garralón a la dreta de la imatge / GTRES

L'actriu que feia de 'Julia' ha explicat com i on es troba el seu company de repartiment: en un psiquiàtric. "Pues sí, bien él tiene sus temporadas estupendas. Él está bien y ahí sigue y cuando habla con nosotros se emociona mucho y nos quiere mucho y nosotros a él”, ha dit amb nostàlgia i afecte. Després de provar sort, sense èxit, en la música i el teatre, Fernández va tenir alguns problemes d'addiccions, i fins i tot el van detenir després d'atracar amb una pistola una ciutadana francesa. Tot i que Garralón no manté massa contacte amb ell, però sí que ha assegurat que “se encuentra bien y va evolucionando poquito a poco y con el amor de los suyos, medicina suficiente”.