Amb permís de Paraules d'amor, de Joan Manuel Serrat, probablement la cançó en català més cantada els darrers trenta anys pels catalans hagi estat Boig per tu, de Sau. La tornada ja ha deixat de ser propietat del grup i fa temps que forma part de diferents generacions: "Sé molt bé que des d'aquest bar jo no puc arribar on ets tu. Però dins la meva copa veig reflexada la teva llum. Me la beuré, servil i acabat boig per tu". Un 'reflexada' en lloc d'un més acadèmic i correcte 'reflectida'. Un barbarisme que tots hem assimilat. I ara, qui ha agafat el relleu involuntari (o no) és Rosalía.

rosalia

@rosalia.vt

La cantant de Sant Esteve Sesrovires tot el que toca ho converteix en or. El seu talent és ja de nivell mundial. En un temps rècord ha revolucionat el món de la música convertint-se en un fenomen incontestable que ho ha sacsejat tot amb la seva barreja d'estils des del seu hit interplanetari Malamente. Ara, la repercussió que pot arribar a tenir el seu nou tema pot seguir el mateix camí, si és que ja no ho està fent. El seu Milionària, cantada en català, ha deixat tothom amb la boca oberta. En ple debat sobre la salut del català, com es va veure al 30 minuts de diumenge, en plena polèmica sobre torradores, la cantant més famosa del moment escull la seva llengua amb normalitat i qui sap si servirà d'exemple.

Una paraula, però, ha agafat més volada que la resta: "cumpleanys". Canta Rosalía: "Que jo sé que he nascut per ser milionària perquè em tanquin el Louvre així com el Macba. Cada dia celebrant el meu cumpleanys i dos lleopards corrent pel jardí de casa". Provin de canviar la paraula en qüestió per "aniversari"... No seria el mateix. Però és que ni quedés molt millor que 'cumpleanys'. No es tracta d'això. Rosalía ha enamorat mig món precisament per cantar com i el què li surt del monyo. Per ser única. Diferent. Per ser una artista de cap a peus. I si vol utilitzar 'cumpleanys', avanti. Perdó, endavant, no fos cas que els puristes s'empipin. Crítiques? N'ha rebut. Afortunadament, són molts els que com Òmnium o Màrius Serra, poc sospitosos d'anar contra la llengua catalana, han posat una mica de seny:

Per cert, el 25 de setembre és el seu cumpleanys. I nosaltres la felicitarem, tot i que alguns volguin seguir despotricant. Tra, tra.