Fart del menyspreu a les tradicions i la llengua catalanes, l’Arnau Tordera parla clar. I català. Ni els Jiménez Losantos de torn ni res de res. Sense anar més lluny, si els bascos llueixen amb orgull les seves txapeles i les andaluses porten mantilla, per què no hauria de poder sortir algú al carrer amb una barretina sense avergonyir-se’n?

Arnau Tordera, d'Obesses. ACN

ACN

Habituat com té el seu públic a veure’l lluint barretines, el cantant d’Obeses passeja la cultura del país pels escenaris. L’any 2013, la banda de Tona va musicar el poema “El meu poble i jo” de Salvador Espriu. Només tres anys més tard, els osonencs van homenatjar Jacint Verdaguer amb l’òpera rock “Verdaguer, ombres i maduixes”. Ara el vocalista recupera un text del poeta de la Renaixença per reivindicar aquesta peça de roba:

“Que s’hagin d’empassar l’odi fins els provoqui una úlcera”, escriu a les xarxes socials tot just abans de definir-se com un “barretinaire”. Com a curiositat, Tordera ha continuat repassant “La barretina” de Verdaguer fins que ha trobat una altra referència al país, que li ha fet aturar-se: un fragment que parla de la catalanitat de la Catalunya Nord, malgrat que forma part de l’estat francès. Al segle XIX ja hi havia catalans als quals això els removia per dins:

La barretina, nou complement de moda per aquesta primavera?