Escoltar Albert Pla sempre és un plaer. No només quan canta. Quan parla, acostuma a no deixar ningú indiferent. Igual que llegir-lo. El cantautor català treu llibre, amb un explícit títol, Espanya en guerra.

llibre albert pla espanya en guerra

D'ell n'ha parlat amb la Mònica Terribas a El matí de Catalunya Ràdio. Una conversa indispensable i deliciosa on Pla ha fet de Pla. Una novel·la "gamberra, estripada, que ve a provocar i on riureu molt", segons paraules de la periodista. Soldats nordamericans desembarcant a Catalunya perquè volen esclafar la rebel·lió catalana després d'haver declarat la independència per reinstaurar la democràcia a Espanya... Però no es conformaran només amb Catalunya. Aquesta és la sucosa premissa que permet Albert Pla fer el que li surt millor, esvalotar el personal amb la seva solució al conflicte polític a Catalunya. Després d'España de mierda, el cantant i escriptor tornarà a trepitjar ulls de poll amb la seva prosa. Però que els haters unionistes es calmin, que és ficció, cosa que cal recordar.

albert pla4

@pla_albert

Pla s'imagina que aquesta tropa d'americans, "després de matar quatre catalans, que són pocs, voldrien també envair Espanya". A la novel·la queden pocs polítics amb vida, "jo, si fos americà, primer mataria tots els polítics i després els periodistes". Periodistes com Ferreras o Pastor, apareixen mencionats al llibre: "poc s'imaginaven que ben aviat es quedarien sense feina i serien considerats pròfugs". Soldats nordamericans ocupant edificis des d'on emeten les televisions, i un reguitzell de noms: "Inda, Jiménez Losantos, Montero, Cercas, Espada, Sostres, Ussía, Del Pozo, Évole... escrivien els seus últims articles d'opinió... El cadàver de Goytisolo va tornar al Marroc".

Carlos Herrera Salvador Sostres Juan Carlos Girauta Arcadi Espada @carlosherreracr

@carlosherreracr

Un llibre delirant com només el podia haver escrit Pla. També amb execucions de presidents de Catalunya il·legítims a ulls espanyols i americans... "És un divertimento, no? Tampoc has buscat fer metàfora de res... Més enllà de riure, has volgut que pensem alguna cosa?", pregunta Terribas. "Riure, sí... Jo entenc que hi hagi molta gent que tingui aquest sentiment". Rep fins i tot l'apuntador. Diga-li apuntador o màxims representants judicials espanyols: "També es carreguen al jefe del Tribunal Suprem, al del Constitucional... que s'estan fotent cocaïna a casa d'un traficant, quan els americans els ametrallen al sofà".

albert pla3

@pla_albert

El deliri també arriba amb un personatge, el Molt Honorable Senyor Yoda... "Als que no mato els hi poso el nom real. Als que mato, no". "Una tria conscient?", pregunta Terribas. "Una tria de presó", diu Pla sorneguer i previngut. "Aquest llibre l'hi has deixat veure a algun advocat?".... "No té per què passar res". Catalans, espanyols... i monuments històrics aniquilats, com la Sagrada Família: "A mi m'agradaria molt enfonsar realment la Sagrada família. I no només. També la Catedral, el Palau de Justícia, el Camp Nou, la Torre Agbar... no els hi tinc un carinyo especial". Pots escoltar-ho al següent enllaç:

100% Pla.