En l’era de la tecnologia digital, l’èxit d’un artista es comptabilitza en gran mesura a les plataformes on-line. Actors pendents que les seves sèries i pel·lícules siguin les més vistes a Netflix, fotògrafs que acumulen un munt de seguidors a Instagram... pel que fa la indústria discogràfica, Spotify és l’aplicació de la qual fa anys que tothom parla. Es tracta de l’app gratuïta (i amb un servei premium de pagament per evitar la publicitat) que permet sentir, una vegada i una altra, les nostres cançons preferides. Des d’aquest mes d’agost, amb una dada que agradarà a tots aquells que defensen la música feta a Catalunya: les tres veus femenines més escoltades de tot l’Estat, i que han superat els 100 milions de reproduccions aquest 2020, són catalanes. La medalla d’or és per a l’Aitana, la plata per a la Rosalía i el bronze se l’endú la Bad Gyal.

Aitana GTRES

GTRES

rosalia cara sorpresa GTRES

GTRES

Aitana i Rosalía són dues habituals d’aquest rànquing. Les dues van sumar més de 100 milions d’streams tant el 2018 com el 2019 (Rosalía en va fer 250 el primer any). Però la novetat d’enguany ve de la mà de la diva de Vilassar de Mar. Després d’haver assolit 74 milions de reproduccions durant el total de l’any passat, la Bad Gyal ha superat la barrera dels 100 milions aquest mes d’agost. La setmana del 7 al 13 va sumar 2,1 milions a les que ja tenia des del gener, i es va col·locar amb 101 milions quan encara falten quatre mesos per acabar l’any. Xifres estratosfèriques que la situen en la tercera posició de les artistes femenines de l’Estat amb més seguiment. Tot i que el podi es desplaça, només un lloc, comptant també les veus masculines. I és que Omar Montes és l’espanyol que acumula més reproduccions, i deixa Aitana, Rosalía i Bad Gyal en segona, tercera i quarta posició respectivament.

Bad Gyal Europa Press bona

Europa Press

La del Maresme polvoritza els seus propis rècords i augmenta en un terç el nombre total de reproduccions de l'any passat. Catalunya és republicana, diu el Parlament. Però té tres reines indiscutibles de la música: Aitana, Rosalía, i ara també Bad Gyal.