El juliol del 1997, TV3 va estrenar el seu primer programa en directe i en late night. Un programa pensat per a amenitzar les nits d'aquell estiu i que va suposar un cop d'aire innovador, diferent i que va aconseguir un èxit total d'audiència: Les 1000 i una.

TV3

La proposta d'un jove Jordi González va seduir els espectadors catalans, que es van enganxar a aquell calaix de sastre per on passaven personatges de tota mena, i que va ser el precursor de molts altres lates de la casa d'ençà aleshores, i que després es va exportar a d'altres cadenes, com Vitamina N, també amb Jordi González, a City TV. Les 1000 i una serà recordat per moltes coses. Per la proposta, mai vista llavors a TV3, de fer actualitat, entreteniment i temes 'nocturns'. Pels càntics del públic a plató quan apareixia el presentador ("Joooordi, Joooordi"). Pel sofà blanc inflable on feia les entrevistes als VIPS. O pel càntir gegant ple d'aigua que el presentador va ser capaç de moure, escampant aigua per tot el terra del plató, imatge que ja és història de Televisió de Catalunya.

TV3

També, pels col·laboradors que apareixien al voltant del presentador català. Persones reals, com els germans Villas, Santi i Thaís, Marc Giró o Àdam Martín, però també personatges inoblidables. La 'Mamen', una noia del públic molt optimista, positiva i motivada, que es queda a treballar al programa i que repartia trofeius, a qui li donava vida l'actriu Elena Fortuny. La irònica 'Consol Cirera', interpretada per la 'cubana' Mont Plans. El científic despistat 'Germà Jové', que tenia els trets de l'actor Xavier Bertran (després, Lo Cartanyà) o la llenguda 'Catalina Tomàs', alter ego de la mallorquina Eva Barceló. També és immensament recordat el personatge d''Arnau Godàs'. 

arnau godas

TV3

Un jove tibat, un pijo de família rica, que anava per la vida amb un deix de menysteniment per la resta dels mortals i que parlava amb condescendència cap a la classe treballadora. Un personatge que feia les delícies del públic, per les seves sortides espontànies i perquè sovint deia les veritats, amb una supèrbia odiada i estimada a parts iguals. L'actor que va interpretar-lo és Jumon Erra.

jumon erra ara

@jumon_erra

jumon ulls

@jumon_erra

Després del seu pas pel mític programa de TV3, Erra va formar la companyia teatral La Danesa, precisament amb Elena Fortuny, companya a Les 1000 i una, i recentment, se'l va poder gaudir a l'obra Assaig sobre la lucidesa, al Teatre Akadèmia. Però on s'ha demostrat que de lucidesa no van sobrats, és en les autoritats i en els que han decidit que després de la pandèmia, es produeixin segons quines imatges vergonyoses en segons quins escenaris. Sobretot, si les comparem amb d'altres. L'intèrpret ha assistit a una representació a l'Institut del teatre i el que ha vist a la platea l'ha deprimit, irritat i indignat a parts iguals:

Ell mateix afegeix que "faltaven res 10 persones per entrar i les entrades exhaurides... i els rodalies els metros els avions a rebentar". Més raó que un sant. Una queixa que ha rebut molts comentaris en la mateixa línia:

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat