Poques morts van colpir més els catalans que la que vam saber el 13 de febrer del 1999: la mort de Carles Sabater, l'estimat cantant de Sau, amb només 37 anys. Segur que molts de vosaltres recordeu què fèieu el dia que us vau assabentar de la tràgica notícia, una d'aquelles que commou i commociona els fans. Justament demà farà 25 anys de la mort prematura i inesperada d'aquesta icona de la música per a molts joves de finals del segle passat. I coincidint amb aquesta data, l'excepcional periodista i escriptor Pep Blay publica un llibre imprescindible pels que estimàvem la música que feia Carles Sabater amb el seu grup. Es tracta de Cor trencat. Mort i vida de Carles Sabater, una obra on l'autor ha investigat, amb la distància que donen els 25 anys.

Un llibre imprescindible, on Blay ha parlat amb molta gent de l'entorn de Sabater, com, evidentment, el Pep Sala, però també la mare i el germà del cantant i actor, alguns companys de professió i col·legues que van tocar o actuar amb ell o la seva parella durant gairebé onze anys, la Laura Jou. L'impacte que va tenir la seva vida i el seu art en molts de nosaltres, pocs artistes l'han aconseguit provocar. Imaginin l'impacte que va tenir en tots nosaltres la seva mort. Enmig d'una gira, que havia de precedir el que hagués estat un nou disc del grup, van arribar a Vilafranca, on el concert va transcórrer amb normalitat segons el director del Casal de Vilafranca. Però als pocs minuts d'acabar l'actuació, Sabater va patir un desmai al camerino i va ser traslladat a l'Hospital Comarcal de la localitat, on va ingressar a les dues de la matinada amb una aturada cardiorespiratòria, sense que els metges poguessin fer res per reanimar-lo.

ultima foto pep sala carles sabater
Carles Sabater i Pep Sala

Pep Blay ha estat entrevistat a El Suplement de Catalunya Ràdio i ha emocionat els oients parlant del Carles. "Què et revela l'autòpsia?", pregunta Roger Escapa. "Quan dius que va morir de que se li va trencar el cor?"... I Blay sorprèn amb la resposta: "Una de les coses que revela (l'autòpsia) és que tot el seu físic, tal com estava, no responia a cap perfil de cap addicció. Era un personatge que no havia estat addicte a res. He estat investigant, i l'única addicció que el tenia enganxat era l'enamorament". Paraules sentides de l'autor sobre un Carles Sabater de qui reconeix que era un seductor nat, però amb totes les persones: "Quan dic que seduïa tothom, és perquè ara segurament arribaria aquí i estaria parlant amb les dones aquí fora, amb els senyors els hi diria acudits i estarien rient". En definitiva, "no és el nostre Kurt Cobain, el Carles era una altra cosa. Això no vol dir que no hagués pres mai res en la seva vida i que fos un sant. En l'anàlisi d'aquella nit sí que es detecta que va prendre algun petit estimulant, però no es detecta en cap moment res d'alcohol":

25 anys sense el Carles, 25 anys sense un mite del rock català, 25 anys sense algú molt estimat a qui ara podem recuperar en un llibre imprescindible.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!