L'èxit internacional de la nostra alta cuina avantguardista dels bi o tri estrellats, consolidada a començaments dels 2000 i que encara dura, ha fet que molts cuiners hagin intentat emular als seus grans ídols locals. Això ha portat a petits projectes, moltes vegades amb recursos limitats, a intentar produir plats de gran exigència tècnica, estètica i creativa. I així hem avançat molts anys, però lluny dels restaurants coneguts per tots, en els quals es paguen factures amb un parell de zeros i en els quals cal reservar amb molt temps d'antelació, s'ha demostrat del molt esclava i poc rendible d'aquesta proposta per als seus creadors, sobretot durant la crisi, però també després d'ella.

La cuina és una cosa vocacional, que viu avui i des de fa diversos lustres d'un auge en el reconeixement com a matèria artisticocultural. Tanmateix, hi ha una realitat que no se'ns pot escapar: la cuina és també un negoci del qual viuen famílies que sovint arrisquen els seus estalvis a l'inici i que sempre sempre sempre hipotequen un ingent nombre d'hores. L'economia mana, però no només això, els locals a mitja ocupació tampoc no acaben de satisfer als restauradors...agrada més quan hi ha molta gent, moviment, rotació i un feed back abundant. El bonic és que grans cuiners, fan ara plats divertits, saborosos i senzills, amb les tècniques i principis apresos en un nivell d'exigència superior, una cosa que dóna un resultat "assequiblement exquisit".

Exemple pràctic de l'exposat és el local que hem anat a visitar a ple cor de la Tarraco romana. Allà trobem un "nou vell" restaurant, l'AQ. Als peus de la muralla, aquest restaurant, de proposta molt avantguardista fins fa uns mesos, ha fet un pas enrere en creativitat i perfecció i preu, per donar-ne dos endavant i oferir una cuina més propera, econòmica, igual o més divertida i sobretot, més popular. Així és com s'explica que un restaurant de sòlida trajectòria (13 anys), hagi passat d'estar semi ple (per ser optimistes), a estar ple a rebentar, i donar menjars en gairebé més d'un torn.

Local acabat de reformar d'acord a la nova filosofia, amb cuina vista, llarga barra a l'estil japonès al davant de les diferents parts de la cuina, i amb capacitat en taules per a un total de 50 persones. Cambrers-cuiners tots vestits igual, vins difícils de trobar a les botigues i bullícia notable, fan de l'AQ una nova proposta que salta a la vista que s'ajusta més a aquesta cuina divertida i moderadament creativa, que la gent gaudeix sovint i sense gran esforç, simplement perquè és bona i fàcil d'entendre i menjar.

Vam poder provar un menú de 8 serveis, en una ràpida, divertida i trepidant seqüència, amb plats sempre diferents i fotogènics, proposades sense preciosismes gratuïts, i amb sabors reconeixibles, però també eclèctics: Tac de musclos en escabetx, Calçot i gamba arrebossats (tipus tempura), Amanida de porros amb bacallà fumat, Caneló de ceba (la pell de la ceba feia de pasta del caneló) amb Pecorino ratllat, Ramen d'escudella, Sípia amb carxofes i pil pil (¡ el millor!!), Costella de porc a la brasa o una Torrada amb gelat per acabar. Mira les fotos, parlen per si soles. Bo, i si vius a prop, l'èxit en termes de nombre de clients també és evident.

Calçot i gamba coberta en tempura

Calçot i gamba coberta en tempura

Caneló de ceba

Canelon de ceba

Costella de porc a la brasa

Costella de porc a la brasa

Amanida de porros amb bacallà

Amanida de porros amb bacallà

Ramen d'escudella

Ramen d'escudella

Sípia amb carxofes i pil pil

Sípia amb alchachofas i pil pil

Tac de musclos amb escabetx

Tac|Renec de musclos en escabetx

Torrija

Torrada

Podríem dir que els dos socis de l'AQ, han decidit afrontar la seva maduresa amb un brindis a la proximitat i a la joventut. Aplaudim aquests cuiners-empresaris per la valentia de reinventar-se, per la constància de la seva feina que dura ja 13 anys i sobretot per com de bé ens van donar menjar. Diversió, creativitat, plaer i qualitat, a un preu apte per repetir sovint! AQ's, els Miguelines et saluden!

Puntuació
Menjar   Vins
70   70
Servei   Local
68   68
Preu   Estrelles Miguelín
35€   2 estavellis

On és "AQ"?

Adreça: Carrer de les Coques, 7, 43003 Tarragona

Telèfon: 977 21 59 54

Horari: De dilluns a diumenge de 13:30 a 15:30 i de 20:30 a 23:00

Web: https://www.aq-restaurant.com/