Quin gust creieu que té un quadre de Picasso? Amb quina beguda el maridaríeu? El xef Romain Fornell, del restaurant Caelis, amb una estrella Michelin, acompanyat de la ciència aromàtica del sommelier François Chartier, créateur d’harmonies, han donat resposta a aquestes preguntes amb la seva performance Oler y comer para ver a Picasso. 

Carta menú

La ciència del sommelier canadenc explica que hi ha ingredients que en gastronomia comparteixen les mateixes molècules, és a dir, que tenen una aromàtica dominant. I és a partir d’aquesta idea sobre la qual es basa aquest esplèndid menú. 

François Chartier ha estat l’encarregat de seleccionar l’aromàtica dominant de deu quadres de Picasso, i Romain Fornell l’encarregat de portar-la als plats. Un procés gens fàcil que, després d’un mes de treball en equip, ha acabat amb aquest especial menú degustació. 

Menú interior

Si el més habitual és veure Picasso amb la vista, aquest menú aconsegueix que el veiem a través de les papil·les gustatives i l'olfacte. A més, aquest últim es potencia encara més amb l’ús de Sony Aromastic, un accessori molt sensible que Sony ha adaptat al mestratge de Chartier i que permet tenir l’olor concreta de l’aroma del plat que estem degustant. 

Sony Aromastic

Cadascun d'aquests aparells té entre cinc i sis aromes que s'activen individualment prement un botó. 

La combinació de tots els elements han conformat un menú amb plats creats especialment per a aquesta proposta i per a aquest espai, ja que com explica el mateix Fornell, és necessari que tota la taula visqui la mateixa experiència sense contaminacions exteriors. 

A través del maridatge molecular d’aquest menú es pot viure una experiència paral·lela a l’exposició de La cuina de Picasso, que es pot veure al seu museu fins al 30 de setembre.  

La tapa (oliva i caviar Caelis)

Us imagineu una oliva amb líquid dins seu? Doncs així és exactament aquesta creació del xef Romain Fornell, una esfera que en mossegar-la explota i omple tota la boca d'un intens gust d'oliva.  

Oliva i caviar caelis

Maridat amb negroni Caelis: gin, Campari infusionat amb cafè i vermut Yzaguirre negre

Nyàmera amb 'beurre' blanc i tel a l'estragó

Tupinambo

Maridat amb Rueda Verdejo 2016 François Chartier 'créateur d'harmonies'

Espàrrecs blancs, caviar, pa de sèpia miso i calamar 

Un espectacular plat que amb el pa de sèpia de miso i el seu interior de calamar acompanyen perfectament l'obra Sepia de Picasso de 1914.

Esparragos

Maridat amb Penedès xarel·lo 2017. Can Sumoi

'Macaroni' vell de parmesà, sopa de foie gras i cafè

Aquests macaroni no tenen res a veure amb els macarrons que tenim presents de la nostra àvia. Són molt més que això. Cuinats amb molta delicadesa, es poden tallar fins i tot amb la cullera. La sopa de foie gras i cafè són un excel·lent acompanyament.     

Macaroni

Maridat amb 'champagne' Robert Fleury 2005 Domaine Fleury.

Risotto d'api amb 'king crab'

Quan a la carta veiem un risotto, pensem en arròs. Aquest, però, és diferent. Tot i la seva aparença, és api! 

Risotto celeri

Maridat amb Jurançon sec 2016 Château Lafitte.

Tàrtar de remolatxa, gerds i gelat de mostassa verda

Tartar remolacha (2)

Maridat amb Costers del Segre 'Ilerda' 2015 Thunder wine makers 

Pa, sardina i brioix

Ha arribat el moment del pa. Si el més habitual és tenir pa a la vora des de l'inici de l'àpat, en aquest menú arriba al setè plat. No us penseu que es troba a faltar durant els primers plats, però quan arriba... quina delícia! 

Pan, sardina, brioche

Maridat amb Rioja blanc 'Kha mé' 2016. Celler Bhilar

Anguila en crosta de pa

Anguila costra pan

Maridat amb Montilla Moriles, Fino en rama 'Saca de otoño 2016'. Gran Barquero

Bou al sarment amb reducció del seu suc 

Buey sarmiento

Maridat amb Montsant 'Selenita nit' 2011 Dit Celler

Poma bufada i poma laminada

L'obra triada per a aquest plat és l'escultura de Manzana de Picasso (1909), i per si pensàvem que en teníem prou amb una, el plat està format per tres! Un espectacle visual que deixarà sense paraules els amants dels dolços.   

Manzana soplada y laminada

Maridat amb sidra de gel '20 manzanas' Valverán

Què millor per acabar que uns bombons i un gin tònic de Citadelle? Serà aquesta una manera de relacionar l’art amb la gastronomia que, qui sap, veurem exportada a altres artistes més enllà del geni Picasso?