Barcelona ja ha aconseguit el seu tres Estrelles Michelin. Es tracta del restaurant Lasarte del basc Martín Berasategui, situat al carrer Mallorca, i que pertany al Monument Hotel. El restaurant, que ja comptava amb dues estrelles, suma ara la tercera i es converteix en el primer i únic restaurant de la ciutat amb aquesta distinció. Els altres restaurants catalans candidats a la tercera estrella eren els barcelonins Enoteca, l'Àbac i Moments, el Miramar de Llançà i Les Cols d'Olot, que s'han quedat amb dues.

Berasategui ha recollit el premi visiblement emocionat, i en el seu discurs no s'ha cansat de repetir que Barcelona és la seva segona casa. El primer triestrellat de la ciutat serà un restaurant basc, però el cuiner ha volgut deixar clar que "catalans i bascos som germans" i que mai s'hi ha sentit com un estrany. De fet, ha aprofitat el guardó per agrair l'excel·lent acollida que ha tingut el restaurant des del primer moment, i per deixar clar que mai s'ha sentit fora de casa a la capital catalana.

El primer triestrellat barceloní, que oficia com a cap de cuina l'italià Paolo Casagrande, ha "sorprès" els inspectors de la guia vermella "amb uns plats d'inusitada elegància, tant en els gustos com en les combinacions, i és també reconeixible en ells la personalíssima empremta de Martín Berasategui i el seu grup".

Berasategui també es converteix així en el primer espanyol més premiat per la Guia Michelin amb un total de vuit estrelles, avançant Carme Ruscalleda (set) en l'edició de la guia francesa per Espanya i Portugal del 2017, presentada avui a Girona i que recull 9 restaurants "triestrellats", 28 amb dues estrelles i 166 amb una. 

Espanya no sumava un nou "triestrellat" des del 2014, quan va ascendir a aquest "olimp" el DiverXO de Madrid. Ara els guardonats amb aquesta distinció per la Guia Michelin són els catalans Sant PauEl Celler de Can Roca, mentre que a la resta de l'Estat hi ha l'Aquelarre, l'Arzak, l'Azurmendi, el DiverXO i el Quique Dacosta. Ara, també hi haurà el barceloní Lasarte.

Guardons catalans

No ha sigut, però, l'únic restaurant de Catalunya que ha tingut alguna cosa a celebrar aquesta nit. Quatre restaurants més han guanyat la seva primera estrella. Es tracta del Céleri i Xerta (Barcelona), la Boscana (Bellvís, Pla d'Urgell), l'Antic Molí (Ulldecona, Montsià) i Ca l'Arpa (Banyoles), que recuperava així l'estrella que li havien tret l'any passat. De nous restaurants catalans amb dues estrelles no se n'ha sumat cap.