Si no l'han visitat mai, estan perdent el temps. És com ser de Barcelona i no haver entrat mai La Pedrera, per posar només un exemple. Parlem del Passadís del Pep, un temple de la gastronomia barcelonina que celebra 40 anys d'història. I quina història. El Passadís va néixer un 14 de novembre de 1979 de la mà dels germans Joan i Pep Manubens. Ells no n'eren conscients, però estaven fent les primeres passes d'un concepte revolucionari, mai vist a la ciutat. Un restaurant amagat al passadís d'un portal de Pla de Palau, sense cap cartell que indiqués la seva ubicació, i el més important: sense carta. Els comensals es posen, encara avui en dia, en mans de la casa. I la fórmula no només va tenir èxit: el va convertir en lloc de visita obligada dels bon vivants locals i internacionals. 4 dècades més tard el Passadís segueix fidel a l'estil implantat pel Joan Manubens pare, desaparegut el 2017 però que se sentiria orgullós en veure el seu fill Joan fent-se càrrec de la casa. 

Joan Pep Cristina Manubens Passadís de'n Pep Jokin Buesa

Joan Pep Cristina Manubens Passadís del Pep Jokin Buesa

Cuina Passadís de'n Pep Jokin Buesa

Cuina Passadís del Pep Jokin Buesa

Passadís del Pep Jokin Buesa

Passadís del Pep Jokin Buesa

L'establiment, el primer speakeasy de la ciutat, compta amb una llista de clients infinita, que han anat compartint l'excel·lència de la seva cuina pel mètode més efectiu: el boca-orella. Aquest mecanisme és el que ha fet a personatges il·lustres d'arreu del món fer una aturada obligada al seu menjador. La creme de la crema, com explica emocionat Joan fill: des de Francis Ford Coppola, amic personal del pare i que el 2015, quan va rebre el premi Princesa de Asturias, va deixar Oviedo durant unes hores per sopar al Passadís, passant per Joan Manel Serrat i Joan Barril, que feien dinars èpics cada divendres, Esteve Rabat, Eugenio, Antoni Tàpies, Vázquez Montalbán, George Clooney, Gerard Piqué, Woody Allen... fins i tot Donald Trump s'ha posat les botes al Passadís. Tots ells quedaven meravellats amb la cuina senzilla però de producte excepcional del restaurant (escamarlans, gamba vermella, cap i pota...), on destaca el plat sorpresa secret del seu creador, que hem pogut degustar en un dinar homenatge: un ou ferrat amb patates fregides i una cullerada de caviar. 

Joan Manubens Francis Ford Coppola Passadís de'n Pep

Joan Manubens Francis Ford Coppola Passadís del Pep

Gambes Passadís del Pep Jokin Buesa

Gambes Passadís del Pep Jokin Buesa

Ou ferrat caviar Passadís del Pep Jokin Buesa

Ou ferrat caviar Passadís del Pep Jokin Buesa

Dinar Passadís del Pep Jokin Buesa

Dinar Passadís del Pep Jokin Buesa

Si els 40 primers anys de vida del Passadís han estat extraordinaris, les expectatives de futur conviden a l'optimisme. Joan Manubens no només està orgullós de la història de la seva família, sinó que vol continuar engrandint-la. No tenim cap mena de dubte de que així serà, i que continuarà acollint a famosos molt famosos que vulguin dinar com veritables estrelles quan passen per Barcelona. Rosalía, ves reservant taula

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat